Poljska prijeti posljedicama ako Brisel zbog pravosuđa ne isplati novac

tačno.net
Autor 10.8.2022. u 07:57

Poljska prijeti posljedicama ako Brisel zbog pravosuđa ne isplati novac

foto: TVP 

Poljska će uzvratiti Evropskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su vladajući poljski političari.

Poljska će uzvratiti Evropskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su u utorak vladajući poljski političari nakon što je Brisel signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave.

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Brisela i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde, prenosi Hina.

Evropska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u junu, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tokom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Reforme pravosuđa

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sistem učinkovitijim, odbacivši da se miješa u sudove iz političkih razloga.

“Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Evropska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom”, rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni sekretar PiS-a.

No, nije precizirao na što konkretno misli.

Odbijanje Varšave da pristane na evropske zahtjeve u vezi pravosuđa potaknula je kritike opozicije da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Evropske unije, što vlada odbacuje.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.8.2022. u 07:57