Pompeo u Kairu: „Ako se SAD povuku slijedi haos“

 Peters i Christoph Sydow
Autor 11.1.2019. u 16:36

Pompeo u Kairu: „Ako se SAD povuku slijedi haos“

Foto: AP              Mike Pompeo u Kairu

Američki ministar vanjskih poslova Pompeo hvali u Kairu bliskoistočnu poltiku predsjednika Trumpa, napada njegovog prethodnika Obamu – i prijeti Iranu. „Ja imam vojno obrazovanje, zato govorim bez dlake na jeziku.“

Pišu: Dominik Peters i Christoph Sydow

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Politički speeddating za napredne: U srijedu je Mike Pompeo bio u Iraku, u petak leti za Bahrein – a ovoga četvrtka posjetio je američki ministar inostranih poslova Egipat. Pompeo je trenutno na dužem putovanju kroz arapski svijet. Na tom putu posjetiće osam zemalja.

Pompeo je iskoristio svoj boravak u egipatskom glavnom gradu Kairu da u jednom govoru na Američkom univerzitetu brani bliskoistočnu politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njegova najava krajem prošle godine da će uskoro povući svih 2 000 vojnika iz Sirije naišla je na kritiku u zemlji i inostranstvu a regionalni saveznici, kao naprimjer Kurdi, su uznemireni..

Pompeov govor nosio je naslov: „Snaga za dobro: Ponovno jačanje SAD na Bliskom istoku“. Na početku je najavio: „Ja imam vojno obrazovanje, zato govorim bez dlake na jeziku.“ Pompeo je stvarno održao konfuzan govor, pun protivriječnosti i lažnih predstava.

Pompeo obrađuje Obamu

To je bio govor koji je bio usmjeren više na publiku u SAD i na njegovog šefa Donalda Trumpa nego na islamski svijet. U 25- minutnom govoru Pompeo je najviše vremena posvetio obrađivanju istorijskog govora Baracka Obame, koji je tadašnji američki predsjednik prije deset godina na Univerzitetu u Kairu također uputio muslimanskom svijetu.

U osnovi Pompeo je predbacio Trumpovom prethodniku, čije ime nije nijedanput izgovorio, da je vladare na Bliskom istoku koji su saveznici SAD ostavio na cjedilu. Ministar je rekao da je Obamin govor 2009. i njegov zahtjev za novim početkom u odnosima sa islamskim svijetom bio velika greška. SAD su se time same ponizile. Pompeo je naznačio da on smatra Arapsko proljeće za pogrešan put koji je Egipat i region gurnuo u haos i utabao put teroristima.

Pompeo je kritikovao Obamu da je dugo pasivno posmatrao uspon terorističke organizacije „Islamska država“ (IS) sve dok džihadisti nisu stigli u predgrađa Bagdada. Pod Trumpom se onda uspjelo za 24 mjeseca IS skoro potpuno razbiti. Šta je američki ministar prečutao: Obama jeste dugo zazirao od vojnog napada na IS. Međutim on je bio taj koji je konačno dogovorio međunarodnu koaliciju protiv IS i time stvorio osnove za poraz terorističke milicije.

Bez kritike na domaćina Sisija

Pompeo je kao zaslugu SAD naveo i podsticanje približavanja između Izraela i arapskih država Zaliva. „Ko bi prije nekoliko godina mislio da će jedan premijer Izraela posjetiti Muskat“ kazao je ministar podsjećajući na put u Oman Benjamina Netanyahua prošle godine. Šta nije spomenuo: Već prije toga dva izraelska premijera su putovala u Oman. Jitzhak Rabin i Schimon Peres u devedesetim godinama.

Američki ministar vanjskih poslova pokazao se i neuvjerljiv sa aspekta povrede ljudskih prava u Iranu. Pompeo je sa pravom kritikovao da je režim u Teheranu nakon masovnih demonstracija takozvanog Zelenog pokreta ubio i zatvorio hiljade ljudi. Samo: To isto radi i njegov domaćin, egipatski predsjednik  Abdel Fattah el-Sisi.

Njegove sigurnosne snage ubile su u masakru na trgu Rabaa-al-Adawija-Platz u Kairu 2013. stotine ljudi. Prema procjenama Human Rights Watch trenutno je oko 60.000 političkih zatvorenika u egipatskim zatvorima. O tome Pompeo nije rekao ni  riječ kritike.

I konačno: „Ako se SAD povuku nastaće haos“, rekao je Pompeo sa pogledom na Obaminu bliskoistočnu politiku. Samo nekoliko minuta kasnije još jednom je potvrdio da je povlačenje američkih trupa iz Sirije završena stvar. To ne izgleda kao koherentna strategija.

SAD hoće da protjeraju iz Sirije „poslednju iransku čizmu“

Pompeo je označio iranski „brutalni režim“ kao glavnog protivnika SAD i njenih saveznika u regionu. „Nacije na Bliskom istoku neće nikada osječati sigurnost i postići gospodarsku stabilnost“, rekao je on, ako se „mule u Teheranu“ na zaustave. Na tome radi i njegova vlada ali ne samo sa ekonomskim sankcijama.

Predbacio je iranskoj revolucionarnoj gardi da desrabilizira arapski svijet posebno Liban, Jemen, Irak i Siriju. U svim ovim zemljama Iran je prisutan sa šiitskim milicijama kao naprimjer libanski Hisbolah. Pompeo je naglasio da će SAD zajedno sa saveznicima – sunitskim državama i Izraelom – raditi na tome da se “svaka iranska čizma” protjera iz Sirije. Ostavio je otvorenim kako to želi ostvariti.

spiegel.de

 Peters i Christoph Sydow
Autor 11.1.2019. u 16:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija