Ponovna kandidatura Miloša Zemana u Češkoj: Najgori izbor

Keno Verseck
Autor 13.1.2018. u 10:10

Ponovna kandidatura Miloša Zemana u Češkoj: Najgori izbor

Foto: AP/ CTK

Češki predsjednik Miloš Zeman je favorit na predstojećim izborima za predsjednika u petak i subotu. Sa populizmom i vulgarnostima podijelio je zemlju. I obećava da se neće mijenjati.

Uredio: Eštref Zaimbegović

Prilikom posjete jednom vinskom podrumu njegova zdravica je glasila: „Smrt apstinentima i vegetarijancima!“. Na jednom samitu potužio se na veliki broj novinara:“Trebalo bi ih likvidirati!“. Kad je jednom bio upitan kako bi on smjenjivao predsjednike vlade podrugljivo je rekao:„Postoji demokratski put. A postoji i nedemokratski. Kalašnjikov.“

Kad se češki predsjednik Miloš Zeman  želi šaliti često promaši – izgleda kao da se ne kontroliše. Međutim mnogo toga što 73 – godišnjak izgovori je svjesna igra sa mržnjom i kalkuliranom provokacijom. On smatra da muslimani u principu nisu sposobni za integraciju i da najveći broj Roma nepopravljivo „bježi od posla“.

Protjerivanje sudetskih Nijemaca opravdava Zeman riječima da je to ipak bilo „blaže od smrtne kazne“. Aneksiju Krima opisao je u svome govoru pred Savjetom Evrope, najvišim evropskim gremijem za ljudska prava kao „gotovu stvar“ i predložio da bi  se Ukrajina mogla obešteti ruskom gasom i naftom.

Zeman rado koristi vulgarnosti, mrzi političku korektnost i pozicionira se konzekventno kao usamljeni borac protiv navodno potpuno korumpiranog češkog i evropskog establišmenta. Kritičari ga nazivaju „Anti – Havel“ , poredeći ga sa njegovim prethodnikom , borcem za ljudska prava i intelektualcem Vaclavom Havelom. Zeman sam vidi sebe kao „predsjednika deset miliona“ – Češka ima deset i pol miliona stanovnika. Ovom programatikom on je prije pet godina pobijedio na prvim direktnim predsjedničkim izborima u zemlji.

Sada se Zeman bori za drugi mandat. Njegove šanse su dobre: na izborima u petak  i subotu on je favorit, u anketama je jasno ispred drugih kandidata. Ipak za dvije sedmice biće najvjerovatnije drugi krug izbora jer prema svim prognozama  u prvom krugu Zeman ne može dobiti polovinu nego samo oko 30 procenata glasova. A onda bi moglo biti tijesno. Jer Zemanova ličnost i njegovi nastupi su poslednjih godina vidljivo  podijelili Češku – oko polovine birača ne želi ga ni u kom slučaju još jednom vidjeti na toj poziciji.

 „Izbori  za ili protiv Zemana“

Njegov protivnik u drugoj rundi biće vjerovatno Jirži Drahoš, koji u anketama zauzima drugo mjesto –nepartijski  profesor fizikalne hemije i nekadašnji predsjednik  Češke akademije nauka.Ovaj  68 – godišnjak je suprotnost Zemanu i tako se i prezentira: trezven i umjereno konzervativno orijentisani čovjek, koji se trudi da i kod vrućih tema kao što je migracija ili uvođenja evra ne daje populističke nego dobro argumentovane odgovore. Međutim  u cjelini veliku ulogu ne igraju Zemanovi protukandidati, kaže politolog  Jirži Pehe, koji vodi Njujorški univerzitet u Pragu u razgovoru za Spiegel. „Ovi izbori za predsjednika su prije svega izbori za ili protiv Zemana.“

Doduše u Češkoj predsjednik ima samo reprezentativnu ulogu i malo ovlaštenja ali  tradicionalno veliku nacionalnu simboliku. Zato može više uticati na javno mnjenje nego naprimjer njemački predsjednik. Kao i njegovi prethodnici Vaclav Havel i Vaclav Klaus taj uticaj je koristio ali je u još većoj mjeri društvo polarizirao nego što su to Česi bili navikli još kod njegovog prethodnika Klausa, koji je važio kao žestoki evroskeptik.

Zeman se nalazi praktično u modusu permanentne predizborne kampanje i boduje kod velikog dijela javnosti sa svojim izjavama protiv migranata, islama ili establišmenta. „On na ciničan i populistički način svojim provokativnim primjedbama  uvijek stvara javnu klimu koja mu treba da bi mogao reći da su elite i mediji protiv njega kada govori istinu“, kaže politolog Jakub Janda iz praškog Think Tanka „Evropske vrijednosti“.

Neizvjesna budućnost

Nasuprot tomu mnogi Česi vremenom sve manje prihvataju njegov vulgarni način izražavanja i njegov  vidljivo nezdravi stil života. Kao predsjednik javno priznaje svoj alkoholizam i pušenje iako boluje od dijabetesa i sa tim povezane bolesti nerava. Kratko nakon dolaska na dužnost za vrijeme jedne svečanosti hodao je među prisutnima očigleno pijan. U međuvremenu može hodati samo sa štakom. Kad je 2014. nazvao pjevačice Pussy- Riot nazvao „kurvama“, jer njihovi tekstovi sadrže samo „Pička ovde, pička tamo“ cijela Češka bila je zaprepaščena.

Ako bi Zeman opet bio izabran nastavio bi se ternd sa parlamentarnih izbora iz oktobra prošle godine: tada su antiestablišment partije osvojile skoro 60 procenata glasova, među njima i desničarsko populistička partija preduzetnika i milijardera Andreja Babiša „Akcija nezadovoljnih građana“ (ANO), koji sada kao premijer vodi manjinsku vladu.

Zasada će se nastaviti politička neizvjesnost u Češkoj, vjeruje politolog Pehe. „Sa jedne strane Babiš dijeli neke ksenofobne pozicije Zemana i izražava stanovišta koja se mogu čuti u Poljskoj i Mađarskoj“, kaže Pehe, „na drugu stranu Babiš je pragmatičan poslovni čovjek što ga može dovesti na kolizioni kurs sa Zemanom. A Zeman sam, upozoravaju u međuvremenu i njegovi nekadašnji prijatelji, ima zbog svoga alkoholizma djelomično raspolučenu osobnost.“

Predsjednik ne vidi kod sebe bilo kakve zdravstvene probleme, kako je rekao u jednom intervjuu kućnoj TV Barandov. Upitan za dobre pretpostavke za novu godinu, naprimjer da li će prestati pušiti, Zeman je rekao da će nastaviti kao i dosada. “ Ponašanje se bez potrebe ne treba mijenjati.”

spiegel.de

Keno Verseck
Autor 13.1.2018. u 10:10