Ponovo propao pokušaj mirovnih pregovora Izraela i Palestine?

tačno.net
Autor 30.6.2013. u 15:39

Američki državni sekretar John Kerry napustio je Izrael bez bilo kakvih objašnjenja nakon što je bez uspjeha završio njegov pokušaj da oživi bliskoistočni mirovni proces između Izraela i Palestine, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Američki šef diplomatije je u posljednjih nekoliko dana vodio takozvanu šatl diplomatiju između Izraela i Palestine s ciljem oživljavanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

Kako saznaje agencija Anadolija, pregovori su blokirani tokom sinoćnjeg višesatnog sastanka sekretara Kerrya i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na kojem je bilo govora o zaustavljanju nezakonitog naseljavanja okupirane palestinske teritorije, te o povratku na granice iz 1967. godine kao uvjetu početka pregovora.

Nadalje, Kerry se u ranim jutarnjim satima još jednom sastao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Ramallahu, nakon čega je otputovao na aerodrom Ben Gurion u Tel Aviv.

Kerry je, također, otkazao ranije zakazanu konferenciju za novinare, te se uputio ka Bruneju gdje će prisustvovati Azijsko-pacifičkom forumu.

Ministar Kerry je u izjavi za medije, a nakon sastanka sa Abbasom, rekao da je u okviru pregovora u posljednjih nekoliko dana zabilježen znatan uspjeh, no da na nekim temama još uvijek treba naporno raditi.

Američki šef diplomatije  je od stupanja na dužnost ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) po peti put je posjetio Bliski Istok, a u posljednja tri dana održao je po tri sastanka sa Netanyahuom i Abbasom.

Diplomatski krugovi Kerryevo napuštanje Izraela bez bilo kakvog objašnjena smatraju dokazom da su pregovori “pali u vodu”.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na sastanku Vijeća ministara Izraela rekao kako njegova zemlja nikada neće zanemariti sigurnost.

“Sinoćnji sastanak sa ministrom Kerryem trajao je do ranih jutarnjih sati. Izrael je spreman da odmah krene sa pregovorima bez ikakvih preduvjeta. Za ponovne pregovore sa Palestinom nismo postavili nikakve prepreke. Ono na čemu mi insistiramo jeste sigurnost. Nećemo napraviti nikakve ustupke koji će ugroziti sigurnost naše zemlje”, rekao je Netanyahu.

 

Foto: Yonatan Sindel/Flash90

tačno.net
Autor 30.6.2013. u 15:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija