Ponovo vize?

Autor 14.12.2011. u 10:55

Ponovo vize?

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU usvojili su, 13. decembra uveče u Briselu mehanizam za hitno ponovno uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana iz kojih dolaze azilanti. Nova pravila su usvojena da bi se lakše opozvala mogućnost putovanja bez viza za pojedine zemlje.

Do sada je važio mehanizam po kome je za ponovno uvođenje viznog režima za bilo koju zemlju bilo neophodno da se o tome saglase sve članice EU, i to na nivou šefova država i vlada. Od sada će o tome moći da odlučuju ministri unutrašnjih poslova šengenske zone, čime se procedura znatno pojednostavljuje.

Odluka ministara unutrašnjih poslova predstavlja odgovor na zabrinutost zbog priliva azilanata iz istočnoevropskih zemalja.

Većina državljana balkanskih zemalja sada može slobodno da putuje u sklopu Šengenskog sporazuma, što je dovelo do velikog povećanja azilanata u pojedinim zapadnoevropskim državama, posebno u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj.

“Nekoliko hiljada ljudi došlo je u EU, uglavnom iz Srbije i Makedonije, ali i iz Crne Gore, Albanije i BiH. Te zemlje trebalo bi da se bave ovim problemom, a mi smo spremni da pomognemo. U stalnom smo kontaktu sa ministrima ovih zemalja, lično sam bila u Ohridu i Beogradu, da bismo rasvetlili ovaj problem i da bi bio rešen problem trgovine ljudima. Ali, uveravam vas da na stolu za kojim smo razgovarali nije bilo ničega što bi upućivalo na ukidanje bezviznog režima”, rekla je komesar EU sa unutrašnje poslove Sesilija Malstrom.

“Ako postoji problem s zloupotrebama, sada će biti lakše reagovati na njega”, rekao je jedan evropski zvaničnik agdenciji Rojters: “Potrebni su nam takvi mehanizmi da bismo bili sigurni da se liberalizacija viznog režima koristi pošteno.” Na istom sastanku, izglasan je ulazak Lihtenštajna u Šengen zonu, a odbijen je predlog Evropske komisije da se zemljama članicama ograniči pravo na kontrolu granica unutar šengenske zone. Evropski parlament tek treba da raspravlja i glasa o ovim merama.

Kako smo putovali

Od 19. decembra 2009. godine građanima Srbije nisu potrebne vize za putovanje u zemlje šengen zone.

Odluka je doneta na sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja članica Evropske unije kada je usvojena dopuna Regulative 539/2001 kojom se građani Srbije, Makedonije, i Crne Gore „izuzimaju od obaveze vađenja vize”.

Bezvizni režim koji važi za građane Srbije se ne odnosi na Veliku Britaniju i Irsku jer one nisu potpisnice šengenskog ugovora, ali se odnosi na Švajcarsku i Norvešku koje nisu članice Evropske unije.

U zemljama koje su potpisnice Šengenskog sporazuma bez viza dozvoljen je boravak najviše dva puta po tri meseca u jednoj godini, odnosno posle jednog tromesečija van matične zemlje, putnik mora da se vrati kući. Može da putuje opet tek kad prođe 90 dana.

Građani Srbije, Makedonije i Crne Gore ovom olakšicom nisu dobili pravo na rad u zemljama EU.

Vreme.rs

Autor 14.12.2011. u 10:55