Porošenko proglasio 7 dana primirja: “Oni koji u ovom roku ne polože oružje biti će uništeni”

tačno.net
Autor 21.6.2014. u 10:23

Porošenko proglasio 7 dana primirja: “Oni koji u ovom roku ne polože oružje biti će uništeni”

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko jučer je proglasio 7 dana primirja, privremeno zaustavljajući tzv. “anti-terorističku operaciju”, ističući kako u ovom periodu svi pobunjenici moraju položiti oružje ili će nakon isteka istog “biti uništeni” – ističe na stranicama ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova.

Primirje, koji bi trebalo trajati do 27. lipnja, proglašeno je za vrijeme jučerašnjeg Porošenkovog posjeta gradu Svjatogorsk u regiji Donjeck. Navodi se kako će ukrajinska vojska na tjedan dana prekinuti ofenzivu, uključujući i artiljerijske napade, te će otvarati vatru samo ako bude napadnuta.

“Ukrajinska vojska je prekinula vatru, ali to ne znači da se neće braniti od agresije. Napraviti ćemo sve da zaštitimo teritorij naše države”, rekao je Porošenko. No, ovo primirje zapravo je i ultimatum – “oni teroristi koji ne polože oružje biti će uništeni”, poručio je Porošenko referirajući se na pobunjenika na prostoru pobunjenih istočnih regija Donjeck i Lugansk.

Ukrajinska vlada tvrdi kako će se kuće uništene u vojnoj operaciji obnavljati o državnom trošku. Razaranje je najveće u gradu Slaviansk kojeg neki već nazivaju ukrajinskim Staljingradom jer je većina zgrada u gradu oštećeno ili uništeno nakon više tjedana artiljerijskih napada ukrajinske vojske.

Porošneko ističe kako ovaj “mirovni plan” predviđa amnestiju i slobodan prolaz za sve pobunjenike, osim za one koji su počinili “velike zločine”. Od njih se očekuje da polože oružje i napuste sve okupirane administrativne zgrade. Drugim riječima, od pobunjenika se očekuje bezuvjetna predaja uz prijetnju da će stvari postati još znatno gore nakon isteka ovog primirja.

Iz Rusije za sada nisu službeno komentirali ove prijedloge Kijeva, no neimenovani izvori iz Kremlja ističu u razgovoru za medije kako se ovdje više radi o ultimatumu nego o mirovnom planu. “I dalje nedostaje glavni element – ponuda za početak pregovora”, rekao je izvor iz Moskve.

Porošenkov mirovni plan su zato pozdravili iz Europske Unije. “Pozdravljamo Porošenkove napore te pozivamo sve strane da iskoriste ovu dugo očekivanu priliku kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje situacije i humanitarne krize na istoku Ukrajine”, stoji u poruci EU-a. Bruxelles također poziva Rusiju da “iskoristi sav svoj utjecaj i javno podrži ovaj plan kroz konkretne poteze”.

Drugim riječima, EU poziva Rusiju da prihvati Porošenkov ultimatum i javno pozove pobunjenike da se predaju. S druge strane pobunjenici su poručili kako ovaj plan odbacuju – lider samoproglašene Narodne Republike Lugansk, Valerij Bolotov, rekao je u razgovoru za AFP: “Naš narod neće položiti oružje sve dok Ukrajina ne povuče sve svoje trupe s našeg teritorija”.

advance.hr

tačno.net
Autor 21.6.2014. u 10:23