Porošenko: Sporazum o pridruživanju s EU 16. rujna

tačno.net
Autor 12.9.2014. u 10:43

Porošenko: Sporazum o pridruživanju s EU 16. rujna

Foto: Reuters

“Krim će nam se vratiti, ne nužno vojnim sredstvima”, rekao je, ocijenivši gubitak tog poluotoka, koji je Rusija anektirala u ožujku, “velikim problemom”

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je u petak da će ukrajinski parlament u utorak ratificirati sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, kada bi to trebao učiniti i Europski parlament.

Porošenko je na konferenciji u Kijevu o proeuropskoj strategiji Ukrajine rekao da će ratifikacija tog važnog političkog i trgovinskog sporazuma biti “povijesni trenutak” za zemlju.

Dodao je također da se nada da će dobiti “poseban status” za Ukrajinu pri NATO-u tijekom svojeg posjeta SAD-u idući tjedan.

“Za nekoliko dana idem u Sjedinjene Države gdje imamo jako važan susret s Kongresom i američkim predsjednikom (…). Nadamo se također da ćemo u skoroj budućnosti dobiti poseban status člana vojnog ne-NATO saveza ” sa SAD-om, rekao je.

Obećao je isto tako da će vratiti Krim u krilo Ukrajine, “ne nužno vojnim sredstvima.”

“Krim će nam se vratiti, ne nužno vojnim sredstvima”, rekao je, ocijenivši gubitak tog poluotoka, koji je Rusija anektirala u ožujku, “velikim problemom”.

Istaknuo je da rješenje krize u Ukrajini nipošto ne može biti vojno te ponovno izrazio potporu nekom obliku decentralizacije zemlje.

U pogledu novih europskih sankcija Rusiji, koje su stupile na snagu u petak, Porošenko je kazao da to dokazuje europsku solidarnost s Ukrajinom.

“Nikada prije nisam osjetio takvu razinu solidarnosti”, rekao je. “Osjećam se punopravnim članom europske obitelji.”

novilist.hr

tačno.net
Autor 12.9.2014. u 10:43