Portugal: Rezolucija o priznanju Palestine

tačno.net
Autor 13.12.2014. u 09:21

Portugal: Rezolucija o priznanju Palestine

Portugalski parlament je usvojio simboličnu rezoluciju o priznanju palestinske državnosti.

Portugalski parlament je usvojio simboličnu rezoluciju o priznanju palestinske državnosti.

Palestinski ministar vanjskih poslova Minister Riyad Al-Malki je pozdravio ovu odluku i rekao da je to pozitivan doprinos rješenju dugogodišnjeg konflikta na Bliskom istoku.

Portugalski ministar vanjskih poslova Rui Machete je nakon glasanja kazao da će Vlada Portugala “izabrati najprikladniji trenutak” da prizna palestinsku državu.

Prijedlog za rezoluciju su zajednički podnijele parlamentarna većina desnog centra i socijalistička opoziciona stranka, a u prijedlogu se navelo da se “prizna, u koordinaciji sa Evropskom unijom, država Palestina kao nezavisna i suverena država”, prenosi AFP.

Prethodno su parlamenti Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Irske usvojili slične neobavezujuće rezolucije, kojima pozivaju svoje vlade da priznaju Palestinu.

Francuski senat je u četvrtak prihvatio nacrt odluke kojim se od Vlade te evropske države traži da prizna Palestinu kao državu.

Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština Francuske izglasala nacrt prijedloga Vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu jučer su se izjasnili i zastupnici Senata.

Rasprava u Evropskom parlamentu

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca.

Zastupnici Irskog parlamenta složili su se u srijedu da od svoje Vlade zatraže priznanje palestinske države.

Prijedlog Irskog parlamenta, koji nije obavezujući, traži od Vlade “službeno priznanje palestinske države na osnovu granica iz 1967. i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kako je predviđeno rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Prošlog mjeseca, Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države.

Španski parlament je, također, donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u Holandskom parlamentu je počela rasprava o priznanju Palestine kao države.

Od ukupno 193 države, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.

 Agencije

tačno.net
Autor 13.12.2014. u 09:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija