Poruka Kine Zapadu: Ne miješajte se u spor o moru

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 09:25

Poruka Kine Zapadu: Ne miješajte se u spor o moru

Kina za saradnju s ASEAN-om, ali neće dopustiti zemljama poput SAD-a uplitanje u spor o Južnokineskom moru.

Kina želi sarađivati sa Savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kako bi “uklonila miješanje” u spornom Južnokineskom moru, rekao je premijer Li Keqiang tijekom regionalnog samita u glavnom gradu Laosa Vientianu.

Filipinski zvaničnici tvrde da su “ozbiljno zabrinuti” da se kineski brodovi spremaju graditi na spornim sprudovima u Južnokineskom moru, uzdrmavši dojam srdačnosti na samitu.

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora, kroz koje se odvija više od pet biliona dolara vrijedne trgovine godišnje. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunei i Tajvan isto tako polažu određena prava.

Zvaničnici su rekli kako su razgovori između čelnika jugoistočne Azije protekli glatko, ali nije spomenuta julska presuda suda u Den Haagu, koji je protuzakonitim proglasio neke od kineskih umjetnih otoka i učinio nevažećim njeno polaganje prava na skoro cijeli plovni put.

U saopćenju, koje je objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, navodi se kako je Li rekao da je Kina spremna sarađivati sa zemljama ASEAN-a na “uklanjanju miješanja, te ispravnom rješavanju pitanja Južnokineskog mora”.

Poruka SAD-u

Nije ulazio u pojedinosti, ali takve riječi kineski čelnici obično koriste upućujući na nedopustivost zemljama izvan regije poput Sjedinjenih Američkih Država, bez direktne uključenosti u spor, da se umiješaju.

Zajedničkim naporima Kine i članica ASEAN-a, stanje u Južnokineskom moru ide u pozitivnom smjeru, dodao je Li.

Sve nametljivije djelovanje brodova kineske obalne straže u Južnokineskom moru prijeti destabilizaciji regije, navode autori najnovijeg istraživanja, koje prati incidente na ovom važnom trgovačkom pravcu.

Nekoliko sati prije sastanka filipinsko Ministarstvo obrane objavilo je fotografije i kartu kojima pokazuje, kako je reklo, sve veći broj kineskih brodova u blizini spruda Scarborough, kojeg je Kina zauzela 2012.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 09:25