Potvrđena autentičnost snimke brutalnog ubojstva novinara

tačno.net
Autor 20.8.2014. u 20:28

Potvrđena autentičnost snimke brutalnog ubojstva novinara

PRIPADNICI Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, a na istoj se snimci vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o sljedećem potezu američkog predsjednika Baracka Obame.

Video naslovljen “Poruka Americi” postavljen je na društvene mreže.

Potvrđena autentičnost snimke

Ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, za koje su odgovornost preuzeli džihadistički ekstremisti Islamske države (IS), njihov je prvi teroristički napad na Sjedinjene Države, rekao je bivši dužnosnik CIA-e, a američke su vlasti potvrdile autentičnost snimke Foleyeva ubojstva.

“Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku”, naglasio je Michael Morell, drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.

Od 8. kolovoza SAD su izvele više desetaka zračnih napada i uništila topništvo i vozila IS. Ta bombardiranja su omogućila iračkim i kurdskim snagama da preuzmu najveću branu Iraka, blizu Mosula, navodi Pentagon.

“Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD”, naglasio je Morell.

Priljev europskih boraca koji se dolaze boriti na strani IS u Siriji i Iraku izaziva strahovanja vlasti da će ti aktivisti upotrijebiti svoje zapadne putovnice za napade na mete u Europi i SAD-u.

Maskirani ubojica Jamesa Foleya govorio je savršenim engleskim s britanskim naglaskom u video snimci objavljenoj u utorak, a britanska policija analizira njegov glas.

YouTube je objasnio u srijedu da je jedino što može poduzeti blokirati video snimku kada ju na nju upozore korisnici i u slučaju da krši pravila zajednice. Kad korisnici upozore na neku snimku, snimku pregledaju naše ekipe koje rade 24 sata dnevno svih sedam dana tjedno, a odluka se brzo primjenjuje, dodaje se.

YouTube je odbio komentirati slučaj video-snimke pogubljenja novinara Jamesa Foleya, koja je u srijedu poslijepodne pregledana 67.000 puta.

Uklanjamo video-snimke koje sadrže nasilje, govor mržnje i poticanja na nasilje, kada nas na njih upozore korisnici. Također blokiramo račune koje su registirali članovi stranih terorističkih skupina, precizirao je glasnogovornik YouTubea.

Američka savezna policija je ocijenila da je ta videosnimka autentična, navodi GlobalPost, internetska stranica za koju je Foley radio.

FBI je obznanio u srijedu ujutro obitelji Foley da smatraju da je video snimka autentična. FBI nastavlja dužu proceduru službene potvrde autentičnosti, dodaje GlobalPost na svojoj stranici.

I Bijela Kuća je u srijedu potvrdila autentičnost video-snimke ubojstva Jamesa Foleya.

Obama: Bit ćemo nemilosrdni

“Ono što smo vidjeli je brutalno ubojstvo Jima Foleyja, koje je zaprepastilo svijet. Jim Foley bio je novinar, sin brat, prijatelj… Izvještavao je s brojnih ratišta. Bio je zatočen gotovo dvije godine. Roditelji su radili na njegovom oslobođenju. Srce im je slomljeno, jutros sam razgovarao s njima”, kazao je Barack Obama. 

“Njegov život bio je u suprotnosti s njegovim ubojicama. Njegovo ubojstvo je kukavički čin nasilja. To su ljudi koji otimaju, siluju, bacaju u roblje, napadaju kršćane, muslimane manjine. Ubijaju kad mogu. ISIS provodi genocid nad nedužnim ljudima, oni nemaju vjeru. To ne bi podržao niti jedan bog”, rekao je Obama, kazavši da za ekstremiste ISIS-a nema mjesta u 21. stoljeću. 

“SAD će nastaviti raditi ono što moramo da zaštitimo svoje građane. Ako itko naudi Amerikancima, moramo inzistirati na pravdi. Bit ćemo oprezni i nemilosrdni”, rekao je Obama.

Index.hr

 

tačno.net
Autor 20.8.2014. u 20:28