Poslednji ovogodišnji samit EU: U fokusu izbeglička kriza

tačno.net
Autor 17.12.2015. u 10:17

Poslednji ovogodišnji samit EU: U fokusu izbeglička kriza

UBriselu se održava dvodnevni samit država članica EU čija je centralna tema izbeglička kriza. Nemačka i ostale članice razmatraće sa Turskom načine za razmeštanje sirijskih izbeglica iz prihvatnih centara u toj zemlji. Međutim nemačka kancelarka Angela Merkel, idejni tvorac i pokretačka snaga tog plana, suočava se sa otporom drugih članica, javio je BBC. Kriza koja je uzela ozbiljnog maha podelila je članice EU, navodi ovaj uticajni medij.

Rekordan broj ljudi izbegao je ove godine pred ratom i nemaštinom u Evropu sa Bliskog istoka. Neke od evropskih država opasale su se ogradama i uvele granične kontrole što je u suprotnosti sa principom funkcionisanja Šengenskog protostora bez granica.

Predlog za razmeštanje izbeglih podrazumeva da države članice EU dobrovoljno prihvataju građane Sirije direktno iz Turske. Osmišljen je s ciljem prekida tranzita morem do Grčke, jer se hiljade izbeglica do sada utopilo putujući tom opasnom rutom. Takođe očekivanja su da bi bio prihvatljiviji za članice od obavezujućih kvota, plana koji je nekoliko članica već odbilo.

Evropska unija i Turska su prošlog meseca postigle dogovor na osnovu koga će ta zemlja sprečiti napuštanje svoje teritorije u zamenu za novčanu pomoć i političke ustupke.

Teme samita biće i plan Evropske komisije o formiranju obalske straže Evropske unije i drugi načini zaštite spoljne granice. Ne manje bitna biće i borba protiv terorizma, pogotovo što se ispostavilo da su najmanje dva napadača terorističkog ataka u Parizu iskoristili izbegličku rutu da stignu do Francuske.

U nastojanju da istakne da su migracije i terorizam potpuno odvojena pitanja Donald Tusk, predsednik Evrpskog saveta, rekao je da namera zaštite spoljnih granica nije da otera one koji beže pred ratom ili progonom.

“Evropa je društvo slobode i uvek će pružiti utočište ugroženima“, napisao je Tusk u pozivnici za učešće na samitu.

RSE

tačno.net
Autor 17.12.2015. u 10:17