Posljednje putovanje Vaclava Havela na Hradčane

Autor 21.12.2011. u 13:16

Posljednje putovanje  Vaclava Havela na Hradčane

Posmrtni ostaci Vaclava Havela preveženi su iz bivše crkve sveta Ana na Hradčane. U Vladislavskoj palati kovčeg će ostati sve do zvanične ceremonije sahrane u petak, u katedrali svetog Vida.

Deseci hiljada stanovnika Praga i cijele Češke republike, te brojni prijatelji iz svijeta odali su u sredu počast koloni koja je prevozila posmrtne ostatke prvog demokratski izabranog češkog predsjednika, nakon 40 godina komunizma. Kovčeg, na lafeti kojom je prevezeno i tijelo T G Masaryka, vukao je šestopreg crnih vranaca. Odmah iza lafete koračale su supruga Dagmar Havlova, njena kćerka Nina i zet, a potom i brat Ivan i njegova supruga. Slijedili su državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Vaclavom Klausom.

Od bivše crkve svete Ane, u samom središtu starog grada, do Vladislavske sale predsjedničke palate na Praškom hradu, cijelom dužinom puta, preko Karlovog mosta stajali su ljudi i odavali počast omiljenom lideru. Neki su zveckali ključevima koji su bili simbol Baršunaste revolucije. Drugi su pod točkove lafete bacali latice ruža.

Vaclav Havel se na kraju ipak vratio na Hradčane, u istu onu salu u kojoj je 1989. godine inauguriran za predsjednika. Ispraćali su ga isti oni ljudi, koji su i krajem osamdesetih u samom finišu obaranja komunizma ispisivali parole „Havla na Hrad“. Njegovi savremenici i njihova djeca koja, kažu roditelji, ne smiju zaboraviti što je sve ovaj, po svemu poseban čovjek, napravio za njihovu domovinu.

Opraštajući se od svog prethodnika, aktuelni češki predsjednik Vaclav Klaus je kazao kako su se okupili tu da bi iskazali štovanje prema državniku koji je postao simbolom borbe za demokratiju i ljudska prava. Vjerovao je da riječ može mijenjati svijet, kazao je Klaus i dodao da „ Havelovo djelo, ideje, i ostavština, ostaju s nama“.

„Na nama je da istražujemo sve što nam je ostavio, da u tome tražimo savjet i inspiraciju. Na njegovom primjeru u budućnosti se trebaju učiti svaki pojedinac i zemlja u cjelini“, rekao je Vaclav Klaus na memorialu upriličenom na Hradčanima, nakon što su posmrtni ostaci Vaclava Havela prevezeni u Vladislavsku salu.

Slobodna Evropa

Autor 21.12.2011. u 13:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija