Potencijali jugoistočne Evrope

tačno.net
Autor 12.4.2017. u 09:18

Potencijali jugoistočne Evrope

Međunarodni institut za bliskoistočne in balkanske studije (IFIMES) i Institut Nove revije – Zavod za humanistiku organizira dvije rasprave u ciklusu rasprava na temu “Potencijali jugoistočne Evrope” Šta nas povezuje, šta nas razdvaja?  Zašto se jugoistočna Evropa ne razvija brže? u srijedu, 19. aprila/travnja 2017, od 14.00 – 18.00 sati, u hotelu »Lev«, 13.sprat/kat, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Jugoistočna Evropa obuhvata 11 država, pet je uključenih u Evropsku uniju. Leži na stjecištu između istoka, zapada i sjevera Evrope, je most između Evrope, Bliskog istoka, centralne Azije i zemalja Sredozemlja. Sa svojih 50 miliona stanovnika, geostrateškim položajem i prirodnim resursima ima neiskorištene brojne potencijale.

U usporedbi sa ostalim razvijenijim regijama Evrope, ova regija nosi breme kratke demokratske političke tradicije, nedostatka razvojnih znanja i snaga, koje bi omogućile pozitivne trendove rasta i razvoja, i modele razmišljanja, koji su se nacionalno, ideološki, vjerski i kulturno formirali kroz historiju.

Sa ciklusom rasprava, koje ćemo organizirati u različitim dijelovima regije, želimo u budućnosti otvoriti i širiti prostor za  razvojne procese, koji će državama u regiji omogućiti održivi razvoj i viši kvalitet života.

Projekt »Potencijali jugoistočne Evrope« će u uvodu predstaviti Tomaž Zalaznik, direktor Instituta Nove revije, zavoda za humanistiku.

Tema prve rasprave od 14.00 do 16.00 sati biti će Šta nas povezuje, šta nas razdvaja?

Sudjeluju:

  • Nadvojvotkinja i princeza Camilla Habsburg-Lothringen, direktorica za Evro-mediteransku diplomacijo i interkulturna pitanja (EDIA) na IFIMES-u
  • prof. dr. Milan Jazbec, slovenski veleposlanik u Makedoniji
  • prof. dr. Mihael Brejc, bivši ministar i zastupnik u Evropskom parlamentu

Panel će biti na engleskom jeziku, razgovor će voditi prof. dr. Anis H. Bajrektarević, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija, Beč.

Tema druge rasprave od 16.00 do 18.00 sati biti će Zašto se jugoistočna Evropa ne razvija brže?

Sudjeluju:

  • Janez Škrabec, suvlasnik i direktor RIKO d.o.o. Ljubljana
  • Blaž Košorok, COO, Akrapovič d.o.o., Ivančna Gorica
  • Anton Papež, direktor Interenergo d.o.o. Ljubljana
  • Iztok Mirošič, bivši slovenski veleposlanik u Velikoj Britaniji i Italiji

Panel će biti na slovenskom jeziku, razgovor sa sudionicima će voditi doc. dr. Zijad Bećirović, direktor IFIMES.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream

Sudjelovanje na događaju je besplatno, ipak svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33 odnosno e-mail: [email protected]

Link: http://www.ifimes.org/ba/9354

Tagovi:
tačno.net
Autor 12.4.2017. u 09:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija