Potraga za MH370 se nastavlja: Dno okeana pretražit će robotska podmornica

tačno.net
Autor/ica 14.4.2014. u 07:59

Potraga za MH370 se nastavlja: Dno okeana pretražit će robotska podmornica

Timovi za potragu odlučili da dno Indijskog okeana pretraži specijalna robotska podmornica

Timovi za potragu poslat će prvu robotsku podmornicu u dubinu Indijskog okeana koja će pokušati da otkrije da li detektovani zvučni signal dolazi iz crne kutije nestalog malezijskog aviona, potvrdili su zvaničnici koji rukovode potragom.

Posada australijskog broda Ocean Shield spustit će podvodno plovilo, kazao je Angus Houston, šef agencije koja koordinira potragom na australijskoj zapadnoj obali. Podmornica Bluefin 21 može stvoriti trodimenzionalnu sonarnu kartu kako bi otkrila bilo kakve naslage na morskom dnu.

Ova odluka donesena je nakon što su timovi za potragu otkrili seriju podvodnih signala sličnih onima iz crne kutije nestalog aviona protekle dvije sedmice. Crna kutija emituje zvučni singal kako bi se lakše mogla pronaći, ali njena baterija traje samo oko mjesec dana, a više od mjesec dana prošlo je od nestanka aviona 8. marta.

“Šest dana nismo detektovali ništa i mislim da je vrijeme da krenemo pod vodu”, kazao je Houston.

Australijski premijer Tony Abbott ulio je novu nadu prošle sedmice rekavši kako su vlasti “veoma uvjerene”  da četiri signala detektovana pod vodom potiču iz crne kutije nestalog aviona na letu MH370, koji je letio od Kuala Lumpura do Pekinga, u kojem se nalazilo 239 putnika i članova posade.

AA

tačno.net
Autor/ica 14.4.2014. u 07:59