Potvrđena optužnica protiv Nasera Kelmendija

tačno.net
Autor 13.9.2014. u 13:12

Potvrđena optužnica protiv Nasera Kelmendija

Optužnica ga tereti za krivična djela teškog ubistva, organiziranog kriminala i trgovine drogom; stranke imaju pravo na žalbu.

Osnovni sud u Prištini odbacio je primjedbe odbrane Nasera Kelmendija na optužnicu koju je protiv njega podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova, potvrđeno je iz EULEX-a za portal klix.ba.

Sudija je 10. septembra donio odluku o odbijanju primjedbi odbrane na dokaze kao neosnovane i odlučio da se predmet proslijedi na glavni pretres nakon što odluka postane pravosnažna, potvrdila je Dragana Nikolić-Solomon, glasnogovornica EULEX-a.

“Optuženi N. K. se tereti za krivična djela teškog ubistva, organiziranog kriminala i trgovine drogom. Stranke imaju pravo na žalbu”, rekla je Nikolić-Solomon.

Kelmendi je uhapšen u maju prošle godine na Kosovu, na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Međunarodna potjernica

Njega je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bosanskohercegovačke vlasti, i od tada se nalazi u pritvoru na Kosovu.

Kelmendi se nalazi na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država i potjernici Interpola, na kojoj je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu.

Bosna i Hercegovina Kelmendija tereti za organiziranje ubistva Ramiza  Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

U saopćenju iz Specijalnog tužilaštva Kosova navodi se da je 1. juna 2012. godine Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država Kelmendija identificirao, u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 13.9.2014. u 13:12