Povijesni posjet: Obama stigao na Kubu

tačno.net
Autor 21.3.2016. u 10:25

Povijesni posjet: Obama stigao na Kubu

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer doputovao je u Havanu u povijesni posjet, prvi nekog aktivnog američkog predsjednika u gotovo sto godina.

Predsjednički zrakoplov Air force One sletio je nakon 21sat po srednjoeuropskom vremenu u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kub, bivše španjolske kolonije.

“Kako je Kuba?”, napisao je na društvenoj mreži Twitter Barack Obama nekoliko sekundi nakon slijetanja. “Stigao sam, nestrpljivo čekam susret s Kubancima”.

Više dužnosnika, među kojima kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez, dočekali su američkog predsjednika, njegovu suprugu Michelle i kćeri Maliu i Sashu.

Komentator kubanske televizije koji je izravno prenosio svečani doček je rekao da se radi o “povijesnoj prilici”.

Praćen toplim pozdravima prolaznika Barack Obama je obilaskom stare Havane počeo posjet Kubi kamo je stigao kao prvi američki predsjednik nakon Castrove revolucije 1959. i otvorio novo poglavlje u odnosima Sjedinjenih Država i komunističkog otoka.

Ovim posjetom Obama, koji će napustiti Bijelu kuću za deset mjeseci, želi učiniti »nepovratnim« spektakularno zbližavanje dviju zemalja početo 17. prosinca 2014. nakon 18 mjeseci tajnih pregovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

»Mislim da će to stvarno promijeniti budućnost. Otkako sam bio dijete slušam o povijesti revolucije, a to je ponajprije ‘biti protiv Sjedinjenih Država«, objašnjava 42-godišnji inženjer Ariel Hernandez.

Obama, koji se u utorak treba susresti s disidentima najavio je da će u ponedjeljak »izravno« progovoriti o poštivanju ljudskih prava na sastanku s Raulom Castrom koji je prije gotovo deset godina naslijedio brata Fidela.

Prema Bijeloj kući, nije predviđen nakakav Obamin susret s bivšim predsjednikom, vođom kubanske revolucije Fidelom Castrom koji danas ima 89 godina.

Unatoč dugo i pomno pripremanom posjetu, embargo koji je na snazi protiv Kube od 1962. još nije ukinut i promjene koje Washington očekuje mogle bi se otegnuti. Kubanski šef diplomacije podsjetio je prije posjeta da Havana »neće odstupiti ni od jednog svog načela… (ako je to uvjet) da napreduje u normalizaciji«.

Bijela kuća je zadnjih mjeseci mnogim mjerama ublažila embargo, ali konačnu odluku treba donijeti američki Kongres. Američki hotelski lanac Starwood je u subotu navečer objavio da je dobio zeleno svjetlo ministarstva financija za otvaranje dvaju hotela u Havani.

novilist.hr

tačno.net
Autor 21.3.2016. u 10:25