Povijesna odluka suda u Mariboru: Crkva mora platiti odštetu žrtvama svećeničke pedofilije

tačno.net
Autor 9.3.2013. u 18:02

Povijesna odluka suda u Mariboru: Crkva mora platiti odštetu žrtvama svećeničke pedofilije

Ustanove Katoličke crkve u Sloveniji morat će platiti odštetu od 80.000 eura žrtvi svećenika koji je prije šest godina umro neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, odnosno 16 spolnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina kojima je bio vjeroučitelj.

Iako je svećenik župe Arče kod Celja Karl Jošt kojemu se za te prijestupe sudilo umro od moždane kapi u kućnom pritvoru, pa je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je odštetni zahtjev u privatnoj parnici, tražeći 140.000 eura od mariborske nadbiskupije i nadbiskupije Celje, te župnog ureda Arče.

Okružni sud u Maribor u drugostupanjskoj presudi koja još nije konačna odredio je odštetu od 80.000 eura koju moraju isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procijenio da je po obligacijskom pravu Crkva objektivno odgovorna za odštetu jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, te da se njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski ne može odijeliti od slobodnog vremena kad je navodno napastvovao djevojčice.

Mediji navode da je riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za prijestupe svećenstva kad suposrijedi pedofilski skandali.

Kad postane pravomoćna, presuda Okružnog suda u Mariboru mogla bi postati sudski presedan za sve slične slučajeve.

tačno.net
Autor 9.3.2013. u 18:02