Povlačenje američkih trupa: Trump predaje Siriju

Christoph Sydow
Autor 21.12.2018. u 09:26

Povlačenje američkih trupa: Trump predaje Siriju

Foto: REUTERS – Američke trupe u Siriji (Novembar 2018)

Povlačenjem američkih vojnika iz Sirije predsjednik SAD Trump ne ugrožava samo borbu protiv IS. On jača i Assadov režim i turskog predsjednika Erdogana. Veliki gubitnik: Kurdi.

Piše: Christoph Sydow
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

„Bilo bi neodgovorno kada bismo rekli da je kalifat fizički pobjeđen tako da se jednostavno možemo povući. Mislim da bi svako ko poznaje ovaj konflikt suglasio sa ovim stavom.“ Tako je izjavio Brett McGurk, specijalni opunomoćnik američkog predsjednika za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“ (IS), još prošloga tjedna.

Međutim u srijedu je njegov šef Donald Trump odlučio da bi se američka armija, koja ima oko 2.000 vojnika stacioniranih u Siriji, mogla jednostavno povući iz zemlje opterečene građanskim ratom. Iz Pentagona najavljuju da će se obustaviti i zračni napadi protiv terorističke milicije.

„Mi smo pobijedili IS“, tvrdi Trump. To je pogrešno. IS je oslabljena ali nije pobjeđena. Doduše ona je u Iraku i Siriji izgubila 99% svoga teritorija. Međutim poslednje područje povlačenja u dolini Eufrata brane još uvijek tvrdokorno. Tamo se nalazi više hiljada džihadista. U susjednom Iraku teroristi sa napadima, otmicama i iznuđivanjem dokazuju da su u poziciji da državu i dalje drže u gerilskom ratu.

Zeleno svjetlo za Erdogana

IS i dalje daje svoj identitet militantnim islamistima u cijelom svijetu. To pokazuje napad u Strasburu prošlog tjedna koji je IS reklamirao za sebe. To pokazuje i ubistvo dvije Skandinavke u Maroku ovoga tjedna. U videu koji pokazuje ubijanje jedne od tih žena jedan čovjek govori o tome da je to odmazda „za našu braću u Hadžinu u Siriji“. Hadžin je gradić na Eufratu iz koga su se džihadisti prošloga tjedna povukli nakon snažnih vazdušnih napada koalicije vođene SAD:

foto spiegel.de

Više nego IS od američkog povlačenja profitiraće sirijski režim i Turska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već godinama jasno govori da ne želi prihvatiti prisutnost saveza milicija „Sirijske demokratske snage“ (SDF) koju predvode kurdski borci. Iz Ankare se čuje da predstoji kopnena ofanziva protiv oblasti istočno od Eufrata koje kontroliše SDF. Brzo povlačenje američkih trupa koje su tamo do sada obučavale i savjetovale jedinice SDF daje Erdoganu zeleno svjetlo za njegovu vojnu operaciju.

Katastrofalan signal koji prelazi sirijske granice

Nakon što su SAD Kurde prepustile same sebi ovi će se iz straha od Turske morati prisilno još jače vezati za Assadov režim. Time kurdskoj samoupravi na sjeveroistoku Sirije kratkoročno ili dugoročno prijeti propast. Samouprava, koja je ustvari apsurdni kult osobnosti vezan za uhapšenog vođu PKK Abdullaha Öcalana i spriječava kritiku na njega i njegove učenike. Ali isto tako samouprava koja je orijentisana na sekularne vrijednosti, koja daje ženama ista prava, u kojoj se održavaju izbori, koji su puno slobodniji nego u svim drugim arapskim državama. To da SAD ovom demokratskom eksperimentu uskračuju podršku je katastrofalan signal koji prelaze granice Sirije.

Ovim povlačenjem Trump, koji se rado slavi kao kralj dogovora, istovremeno iz ruku ispušta najvažniji adut u pregovorima oko poslijeratnog uređenja Sirije. Prisutnost američkih trupa omogučila je da danas skoro trećina površine Sirije bude pod kontrolom SDF koja je saveznik Zapada. Granična oblast prema Turskoj mogla bi slijedećih mjeseci pasti pod kontrolu Ankare, veliki ostatak bi prema dogovoru između Damaska i Kurda bez borbe pripao Assadu.

Pozicije Irana će ojačati

Neodgovorna je Trumpova odluka i sa pogledom na Iran: Predsjednik SAD i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton neumorno označavaju režim u Teheranu kao najveću opasnost u regionu. Istovremeno svojim povlačenjem iz Sirije Trump masivno ojačava poziciju Irana u regionu. Ako i sjeveroistok Sirije pripadne Assadu učvrščuje se kopneni most od Irana, preko Iraka do Sirije i Libana preko koji Teheran može slati oružje i gardiste na izraelsku granicu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu već je najavio da će njegova zemlja “i dalje agresivno nastupati protiv pokušaja Irana da se stacionira u Siriji“.

Izrael je dovoljno jak da se odbrani protiv Assada i njegovih saveznika. Kurdi to nisu.

spiegel.de

Christoph Sydow
Autor 21.12.2018. u 09:26