Povlačenje: Papa želi živjeti u izolaciji

tačno.net
Autor 14.2.2013. u 14:23

Povlačenje: Papa želi živjeti u izolaciji

By: han/Reuters

To nije samo odlazak sa dužnosti nego povlačenje iz javnosti: Papa Benedikt XVI. želi živjeti u samoći i sakriti se od javnosti. To je kazao 85-ogodišnjak u razgovoru sa rimskim svećenicima.

Ljudi su pozdravljali papu prilikom mise na Pepelnicu – čistu  srijedu u katedrali Svetoga Petra kao da im je to bila posljednja mogućnost da mu se zahvale. Možda su bili u pravu, to bi mogao biti njegov posljednji istup u javnosti.

U razgovoru sa svećenicima rimske dioceze, kojima je on kao biskup nadređen, rekao je: „Iako ću se povući molitvama, biti ću vam svima blisko i vi ćete biti blizu mene – mada ću se sakriti od svijeta.“

Benedikt XVI. je prije toga, u vatikanskoj sali za prijeme, bio pozdravljen i odato mu je priznanje srdačnim aplauzom rimskih svećenika. „Ja vam se zahvaljujem, hvala vam za vašu odanost, za vašu ljubav prema papi“, rekao je on. Razgovor sa svećenicima je trajao jedan sat. Papa je htio da se upozna sa pitanjima iz  župa njegove biskupije. Termin za ovaj susret bio je već odavno utvrđen i nema ništa zajedničkog sa povlačenjem Benedikta sa dužnosti.

Život u samostanu

Italijanski dnevnik “La Stampa” u međuvremenu izvještava da je papa za vrijeme svoga puta u Meksiko i na Kubu donio konačnu odluku o povlačenju. Izgleda da je tamo u hotelskoj sobi u tami pao i dobio otvorenu ranu na glavi.

28. februara će Benedikt odstupiti sa svoje dužnosti. Tog četvrtka oko 17.00 sati odletjeće helikopterom do papske ljetne rezidencije Castel Gandolfo, udaljene oko 30 km od Rima. Tamo će provesti prve tjedne nakon završetka njegovog pontifikata prije nego što se povuče u samostan u Vatikanu. U 20.00 sati završava se njegov pontifikat.

Benedikt je „često govorio da bi htio svoje vrijeme posvetiti molitvama, razmišljanju i eventualno pisanju“ rekao je vatikanski govornik Federico Lombardi nakon povlačenja. Prije nego što se Bendikt povuče u vatikanski samostan biće tamo obavljena potrebna građevinska preuređenja.

Izbor naslijednika

Još nije jasno kako će se Benedikt zvati poslije svoga povlačenja: Emeritni rimski biskup, bivši papa, kardinal Ratzinger? “O tome će se u Vatikanu još razmisliti”, rekao je Lombardi.

U roku od 15 do 20 dana nakon povlačenja sastaće se konklava da izabere naslijednika. Izbornom tijelu pripada vjerovatno 117 kardinala, od toga šest iz Njemačke. Do Uskrsa treba da bude ustoličen novi papa. Izrazitog favorita za sada nema.

 Preveo: Ešref Zaimbegović

Spiegel.de

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.2.2013. u 14:23