Poziv na hitno zaustavljanje krize u Zaljevu

tačno.net
Autor 11.7.2017. u 10:20

Poziv na hitno zaustavljanje krize u Zaljevu

foto: AP

Američki državni sekretar pregovara u Kuvajtu u vrijeme kada susjedi optužuju Katar za kršenje dogovora o nepružanju podrške opoziciji.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane u zaljevskom sukobu da “hitno zaustave trenutnu krizu i riješe je što je prije moguće, dijalogom”.

Njihov poziv u utorak prenosi kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Izjava je objavljena u vrijeme kada su američki državni tajnik Rex Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedwill u Kuvajtu, koji je posrednik u sporu četiri zaljevske države i Katara, kojem su one nametnule blokadu.

U međuvremenu, četiri države na čelu sa Saudijskom Arabijom optužile su Katar da je prekršio dogovore iz 2013. i 2014. godine kojima je zabranjena podrška opozicijskim grupama u susjednim zaljevskim državama, kao i u Egiptu i Jemenu.

Odbačena lista zahtjeva

Poznato je da su dogovori postojali, ali sadržaj dokumenata, u koje je uvid imao CNN, nikad nisu objelodanjeni.

Zaljevske zemlje optužile su Katar da nije ispoštovao dogovore.

Mnogi od zahtjeva koje su Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein nametnuli Kataru u zamjenu za ukidanje blokade, već su bili sadržani u dogovorima iz Rijada 2013. i 2014.

Četiri države početkom prošlog mjeseca prekinule su diplomatske odnose i uvele sankcije Kataru. Optužuju Katar da “financira terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu optužbu”.

Nedavno su objavile i listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje medijske grupe Al Jazeere, kao preduvjet za ukidanje sankcija. Doha je odbila zahtjeve.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 11.7.2017. u 10:20