Poziv UN-a na produženje dogovora o izvozu žitarica između Rusije i Ukrajine

RSE
Autor 29.10.2022. u 09:05

Poziv UN-a na produženje dogovora o izvozu žitarica između Rusije i Ukrajine

foto: Envato

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su strane uključene u dogovor o izvozu žitarica da se dozvoli produženje prevoza preko Crnog mora i obnovi dogovor navodeći da je to potrebno kako bi se osigurala globalna sigurnost hrane.

Inicijalni dogovor je ograničen na 120 dana s mogućnošću produženja 19. novembra “ako ne bude prigovora uključenih strana”, rekao je portparol UN-a Deal Stephane Dujarric u izjavi od 28. oktobra.

“Pozivamo sve strane da učine napor i obnove inicijativu transporta žitarica preko Crnog mora i ispune oba dogovora u potpunosti te da se ubrzano uklone sve preostale prepreke izvozu žitarica i gnojiva iz Rusije”, rekao je u izjavi.

“Naglašavamo hitnost da se to učini kako bismo pridonijeli sigurnosti hrane širom svijeta i ublažili patnju koju globalna kriza troškova života nanosi milijardama ljudi”, dodao je.

Sporazum je oslobodio izvoz iz tri ukrajinske luke, Odese, Čornomorska i Južne, koje su bile blokirane otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Ugovor je omogućio da gotovo devet miliona tona žitarica bude prevezeno iz luka i olakša globalnu krizu hrane koja je potaknuta invazijom.

Moskva se žalila da nema mogućnost prodaje poljoprivrednih gnojiva zbog sankcija Zapada.

Međutim, dokazi pokazuju suprotno, Evropa i Sjedinjene Države nisu sankcijama ciljale na ruske žitarice i gnojivo.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja je prošle sedmice rekao novinarima da se izvoz Rusiji mora dozvoliti prije nego što se Moskva obaveže na produženje ugovora.

“Već dugo govorim da prepreke ostaju iste”, rekao je.

Govoreći 27. oktobra, američki državni sekretar Antony Blinken predvidio je da će odluka Moskve da napusti sporazum o žitu biti dočekana s “velikim bijesom” zemalja širom svijeta.

“Mislim da je u interesu svih da osiguramo da ovo žito može da nastavi da se prevozi iz Ukrajine i svakako ćemo učiniti sve što možemo da održimo sporazum”, rekao je.

Martin Griffiths, podsekretar UN-a za humanitarna pitanja, rekao je 26. oktobra da je relativno optimističan da će se ugovor o žitaricama produžiti.

RSE
Autor 29.10.2022. u 09:05