Poznati novinari osuđeni na doživotni zatvor u Turskoj

tačno.net
Autor 16.2.2018. u 17:47

Poznati novinari osuđeni na doživotni zatvor u Turskoj

Turski sud je u petak na doživotni zatvor osudio troje poznatih novinara optuženih za veze s pokušajem državnog udara 15. srpnja 2016., izvijestila je državna novinska agencija Anadolija.

Braća Ahmet i Mehmet Altan i novinarka Nazli Ilicak koji niječu bilo kakvu povezanost s neuspjelim državnim udarom, osuđeni su uz trojicu suoptuženika na doživotni zatvor u sklopu procesa koji branitelji slobode tiska kritiziraju, navodi Anadolija.

Šest optuženih je proglašeno krivima posebice zbog pokušaja rušenja ustavnog reda, tj. pokušaja puča koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. srpnja 2016., precizira Anadolija.

Optuženi su uvijek tvrdili da su nedužni u toj aferi i odbacivali “apsurdne” optužbe.

Oni su posebice optuženi da su slali “podsvjesne” poruke pristašama puča tijekom emisije koju je izravno prenosila televizija uoči neuspjelog udara.

Novinari bez granica su na društvenoj mreži Twitter istaknuli da se radi o “crnom danu” za slobodu tiska u Turskoj.

Posljednjih mjesec dana turski sud je odbio osloboditi Mehmeta Altana bez obzira na odluku Ustavnog suda koji je ocijenio da se njegovim zatočenjem krše prava.

Mehmet Altan ( 65) je autor nekoliko djela o politici. Uhićen je u rujnu 2016. s bratom Ahmetom, piscem i novinarom (67) koji je osnovao oporbeni list Taraf.

Nazli Ilicak, novinarka i spisateljica (73) koja je do 2013. radila za veliki provladin list Sabah, nalazi se u zatvoru od kraja srpnja 2016.

Još tri osobe osuđene u petak su bivši direktor marketinga dnevnog lista Zaman, Yakup Simsek, instruktor na policijskoj akademiji Sukru Tugrul Ozsengul i grafičara Zamana, Fevzi Yazici.

Pokušaj državnog udara Ankara pripisuje se Fethullahu Gulenu koji živi u Sjedinjenim Državama i niječe bilo kakvu upletenost.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 16.2.2018. u 17:47