Pred bliskoistočne mirovne pregovore: Izrael najavljuje nove planove izgradnje naselja

tačno.net
Autor 11.8.2013. u 15:49

Pred bliskoistočne mirovne pregovore: Izrael najavljuje nove planove izgradnje naselja

Više od hiljadu stanova u Jerusalemu i Zapadnom Jordanu: Vlada u Jerusalemu objavila je nove planove gradnje – kratko prije sljedećih bliskoistočnih razgovora između Izraelaca i Palestinaca. Opozicija govori o “bombi”.

Kratko prije novih mirovnih pregovora sa Palestincima Izrael je objavio građevinske planove za više od hiljadu novih stanova u naseljima. Ministarstvo za gradnju stanova saopštilo je u nedjelju da treba da se objavi natječaj za 1187 stanova u istočnom Jerusalemu i nekoliko naselja u Zapadnom Jordanu.

 „Nijedna zemlja na svijetu ne dopušta drugim državama da joj propisuju gdje se smije i gdje se ne smije graditi“, rekao je ministar gradnje Uri Ariel.

Nova najava gradnje došla je nekoliko sati prije glasanja nadležnog ministarskog odbora o puštanju na slobodu prve grupe od ukupno 104, duže vremena zatvorena, Palestinca. Odbor će u nedjelju navečer odlučiti o imenima ukupno 26 zatvorenika koji su uhapšeni još prije mirovnog ugovora između Izraela i Palestinaca iz 1993. godine. Oni treba da budu pušteni na slobodu prije sljedećih bliskoistočnih pregovora koji su planirani za srijedu u Jerusalemu.

Predsjednik ljevičarske liberalne partije Merez oštro je u nedjelju kritikovao građevinske planove. “Gradnja hiljadu stanova u naseljima je kao bomba koju je vlada postavila da bi razorila mirovne pregovore”, rekao je Sehava Galon prema podacima informacione stranice “ynet”. Vođa opozicije Shelly Jachimovich iz Radničke partije nazvala je najavu “prstom u oko SAD-u, Evropi, Palestincima i jasnoj većini Izraelaca koji žele mir”.

Vođa palestinskih pregovarača Saeb Erekat je, prema izvještajima medija, već prošle sedmice u jednom pismu na američkog ministra inostranih poslova Johna Kerrya izrazio ljutnju zbog izraelske izgradnje naselja.

Dnevnik “Haaretz” izvjestile su o dogovoru između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Kerrya. Prema njemu Izrael će za vrijeme očekivanih devet mjeseci pregovora pokrenuti gradnju samo 1000 stanova u velikim stambenim blokovima. Osim toga neće biti novi građevinskih planova vlade.

Novi građevinski planovi odnose se pretežno na oblasti koje Izrael, u okviru mogućeg budućeg mirovnog sporazuma sa Palestincima, želi zadržati. Palestinci nasuprot tomu žele uspostaviti nezavisnu palestinsku državu na cijelom području Zapadnog Jordana i Gazi sa arapskim istočnim dijelom Jerusalema kao glavnim gradom. Izrael polaže pravo na cijeli Jerusalem kao svoj glavni grad, uključujući 1967. zauzete istočne dijelove i granične oblasti.

Preveo: Ešref Zaimbegović

spiegel.de

tačno.net
Autor 11.8.2013. u 15:49