Pred novu rundu pregovora: Trump u trgovinskom konfliktu optužuje Kinu da krši obećanja

 Anna-Lena Roth /dpa
Autor 9.5.2019. u 10:58

Pred novu rundu pregovora: Trump u trgovinskom konfliktu optužuje Kinu da krši obećanja

Foto: Brendan Smialowski/ AFP

U četvrtak se nastavljaju trgovinski pregovori predstavnika Kine i SAD. Samo nekoliko sati prije toga Donald Trump još jednom optužuje goste: „Prekršili ste dogovor.“

Piše: Anna-Lena Roth /dpa
Preveo i uredio Ešref Zaimbegović

Pred novu rundu pregovora u trgovinskom sporu sa Kinom predsjednik SAD Donald Trump predbacio je vladi u Pekingu da krši zadanu riječ. „Oni su prekršili dogovor“, rekao je u srijedu večer na predizbornom mitingu na Floridi. „To ne mogu raditi. Platiće za to.“

Vlada SAD optužuje Kinu da je u pregovorima, koji traju već mjesecima, povukla obećanja koje je već dala. Zbog toga je Trump prošle nedjelje najavio da će važeće posebne carine na uvoz iz Kine u vrijednosti od 200 milijardi dolara od petka povećati – sa dosadašnjih 10 na 25 procenata.

Kineska pregovaračka delegacija pod vođstvom vicepreminera Liu He očekuje se u četvrtak na dvodnevne pregovore u Vašingtonu. Američki predsjednik je na Floridi rekao da „nema pritiska“ da se ugovor zaključi. Prije toga Trump je na twiteru saopštio da je razlog za kineski „pokušaj novog pregovaranja“ nada Pekinga da će pregovore poslije američkih izbora slijedeće godine moći voditi sa „slabim“ demokratskim predsjednikom. „To se neće dogoditi.“

Kineska vlada je nakon Trumpove najave od nedjelje zaprijetila sa mjerama odmazde. Oba najveća narodna gospodarstva se već mjesecima međusobno opterećuju posebnim carinama dok se pregovori o kraju trgovinskog rata odugovlače. Ovi sukobi su uticali na neočekivano veliki pad kineskog izvoza u aprilu.

Ovako izvještavaju kineski mediji o trgovinskom konfliktu

U četvrtak su kineski državni mediji upozoravali da prošireni trgovinski rat „neće štetiti samo Kini nego i američkom gospodarstvu“, kako je pisao “China Daily”. „Umjetnost dogovora je u tome da se dovede do kraja a ne u tome da se dopušta da propadne“, komentirale su te novine indirektno upučujući na Trumpa koji se rado hvali time je sposoban zaključivati dobre poslovne ugovore.

Drugi se pokazuju spremnim za konflikt: „Ako Vašington namjerava da se vrati na stazu trgovinskog rata Kina će se boriti do kraja“, piše “Global Times” koga izdaje partijski organ „Narodne novine“. Kineski stav o trgovinskom ratu je jasan: „Kina ga ne želi; Kina ga se ne boji; Kina će ga započeti ako bude neophodno.“ Međutim taj list istovremeno ističe da obje strane još pregovaraju: „I Kina i SAD žele da postignu dogovor o trgovini“.

Trump je u prošlost više puta optimistički izjavio da bi se uskoro mogao zaključiti trgovinski ugovor sa Kinom. Međutim on nije isključio mogućnost da pregovori ne uspiju.

Sa aspekta velikog trgovinskog deficita SAD zahtjevaju širi pristup kineskom tržištu, bolju zaštitu autorskih prava i poslovnih tajni ili i više napora da se spriječi obavezni transfer tehnologije kod preduzeća koja rade u Kini.

spiegel.de

 Anna-Lena Roth /dpa
Autor 9.5.2019. u 10:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija