Predao se jedan od osumnjičenih, Dan žalosti u Francuskoj

tačno.net
Autor 8.1.2015. u 10:15

Predao se jedan od osumnjičenih, Dan žalosti u Francuskoj

Francuskoj policiji predao se jedan od osumnjičenih koje vlasti traže zbog umešanosti u ubistvo 12 osoba u redakciji satiričnog časopisa „Šarli Ebdo“,prenose svetske agencije.

Reč je o Hamidu Muradu koji se vlastima predao u četvrtak u ranim jutarnjim časovima.

U međuvremenu policija i dalje sprovodi racije u gradu Remsu u sklopu opsežne potrage za još dvojicom osumnjičenih, braćom Saidom i Šerifom Kuačijem.

Oni su ranije označeni kao osumnjičeni za napad u kome je osim 12 smrtno stradalih, ranjeno još 11 osoba – od kojih je četvoro u teškom stanju. U poternici je naznačeno da su begunci naoružani i opasni.

Inače, Šerif Kuači je 2008. već osuđivan zbog terorizma zbog čega je u zatvoru boravio više od godinu dana.

Francuski predsednik Fransoa Oland napad je označio kao varvarski, rekavši da je na meti bila čitava država, proglasivši 8. januar Danom žalosti.

“Moramo biti svesni da nam je jedinstvo najjače oružje. Jedisnttvo svih građana naspram ovog iskušenja. Ništa nas ne može podeliti ili sukobiti. Ništa nas ne sme razdvajati“, rekao je Oland.

U međuvremenu, desetine hiljada ljudi okupilo se u Francuskoj i drugim evropskim gradovima: Londonu, Madridu, Amsterdamu, Berlinu, Hagu – na skupovima podrške slobodi govora i demokratiji.

Okupljeni su držali visoko podignute olovke u znak podrške stradalim novinarima i karikaturistima.

Posle napada u Parizu je stepen bezbednosti podignut na najviši nivo, a zemlja je već bila na oprezu zbog poziva na napade islamskih militanata zbog učešća francuske u udarima na upotišta ektremista na Bliskom istoku i u Africi. U međevremnu i Španija je pojačala stepen bezbednosti u blizini ključnih građevina.

Francuski državni tužilac Fransoa Molin potvrdio je da su napadači prilikom upada u redakciju lista „Šarli Ebdo“ uzvikivali “Allahu ekber” govoreći i da žele da „osvete proroka“.

Predstavnici Muslimanske zajednice u Francuskoj osudili su napad na novinare i karikaturiste, zatraživši od svojih pripadnika da se sačuvaju zloupotreba ekstremista.

Smrtonosni napad na redakciju francuskog satiričnog časopisa naišao je na osude širom sveta. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da se radi o direktnom ataku na temelje demokratije.

“Cilj ovog užasnog napada su podele. Ne smemo upasti u tu zamku. Ovo je trenutak za solidarnost, širom sveta moramo se isprsiti za slobodu izražavanja i toleranciju, protiv sila podela i mržnje.“, rekao je Ban.

Zločinački, kukavički napadi na novinare i slobodu medija – reakcija je američkog predsdnika Baraka Obame.

“Činjenica da je ovo bio napad na novinare i slobodu medija, ukazuje na to koliko se teroritisti boje slobode. Ali potpuno sam uveren da vrednosti koje delimo sa francuskim narodom ne mogu biti ućutkane jer su bezosećajni nasilnici u manjini“, podvukao je Obama.

Saučešće i poruku da Rusija odlučno osuđuje terorizam svake vrste ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je njegov portparol Dmitrij Peskov. Slične osude i ocene izneli su i ostali svetski državnici poput Angele Merkel, Dejvida Kamerona i mnogih drugih.

RSE

tačno.net
Autor 8.1.2015. u 10:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija