Predsednik Makedonije odbacuje sporazum o promeni imena, protesti u Skoplju

Zoran Kuka i Lejla Sarić
Autor 14.6.2018. u 14:02

Predsednik Makedonije odbacuje sporazum o promeni imena, protesti u Skoplju

Foto: MIA

Makedonski predsednik Đorđo Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju. Oko 1.500 ljudi okupilo se četvrtak uveče u centru Skoplja na protestu protiv dogovora o novom imenu Makedonije.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Nemamo drugo ime osim Makedonija”, uzvikivali su “Makedonija Makedoncima” i tražili ostavke premijera Zorana Zajeva i drugih članova makedonske vlade.

Prethodno je Ivanov u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće menjati Ustav i da ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve namene i prilike.

On je rekao da je sporazum štetan, da kriši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenela je agencija MIA.

“Ovakav štetan dogovor, jedinstven u istoriji čovečanstva, za mene je nedostojan i neprihvatljiv”, rekao je Ivanov.

Ivanov je prethodno posle dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitorovim koji su hteli da mu predstave sporazum s Atinom.

Iz Vlade je nakon toga saopšteno da niko nema pravo da sprečava budućnost Makedonije i da su premijer i ministar pokušali da konstruktivno objasne Ivanovu pozitivne aspekte sporazuma sa Grčkom oko imena. Vlada je u međuvremenu još jednom pozvala i sve političke faktore u zemlji da se ujedine oko nacionalnih prioriteta kako bi omogućili da Makedonija postane članica NATO i EU.

“Tu budućnost, kao nikada pre, možemo videti na horizontu, u zajednici država Evropske unije i kao punopravnog člana NATO-a”, poručio je premijer Zaev, koji se u sredu sastao i sa liderom najveće opozicione partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickovskim.

Mada je Mickovski, za razliku od Ivanova, sa Zaevim razgovarao ipak malo duže, ni ovaj sastanak, slično onom sa predsednikom, nije doneo podršku koju premijer traži u vezi sporazuma sa Grčkom oko imena. Mickovski i njegova stranka neće podržati ratifikaciju sporazuma u Parlamentu i na referendumu o promeni ustavnog imena glasaće protiv. Za ratifikaciju u Parlamentu Zaevu nisu potrebni glasovi opozicije, ali negativan stav VMRO-DPMNE može biti značajan na referendumu o imenu na jesen.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras u utorak su postigli finalni dogovor za rešenja spora oko imena Makedonije – da novi naziv za sveobuhvatnu upotrebu bude Republika Severna Makedonija ili na engleskom Republic of North Macedonia. Ono što se ističe kao ključno je da su se obe strane složile da građani Makedonije mogu da u zvaničnim dokumentima koriste termine “makedonski” i “državljanin Makedonije”, a da makedonski Ustav neće sadržavati odredbe o zaštiti makedonske manjine izvan granica države. Drugim rečima, priznat je makedonski jezik, uz napomenu da Severna Makedonija priznaje da je to jezik slovenskog porekla. U odrednici državljanstvo će stajati izraz “makedonski/državljanin Republike Severne Makedonije”.

Makedonski parlament treba da ratifikuje sporazum
Makedonski parlament treba da ratifikuje sporazum

Dogovor dvojice premijera pozdravili su u utorak visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, te poručili kako nakon ovog očekuju da će Savet sada “podržati njihovu preporuku od 17. aprila da u junu otvori pristupne pregovore s bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom”.

Sporazum bi trebalo da ratifikuje makedonski parlament kako bi Grčka mogla da ukine blokadu za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, uoči samita lidera EU 28. i 29. juna, i dobije poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse 11. i 12. jula. Nakon toga planiran je referendum o promeni imena, koji će se održati u septembru ili oktobru u Makedoniji. Ukoliko rezultat referenduma bude pozitivan, doći će do promene Ustava. Ako bude negativan, postoji plan “b” za prevremene parlamentarne izbore.

Ipak, stav predsednika države i opozicione VMRO DPMNE, koji se ne slažu sa promenom Ustava, otežava situaciju. Ivanov ima pravo veta na parlamentarnu ratifikaciju sporazuma sa Grčkom, ali samo jednom, tako da će Parlament morati da dva puta glasa o sporazumu. Međutim, Ivanov može i nakon toga da ne potpiše sporazum, čime krši Ustav, ali takav presedan se već desio.

“Strateško opredeljenje Makedonije za članstvo u EU i NATO-u jasno je definisano i nepromenjeno. Očuvanje ustavnog imena i pronalaženje rešenja koje neće izazvati ustavne promene ni na koji način nije usmjereno protiv integracije Makedonije u EU i NATO. Zaključak međunarodnog sporazuma sadržan u jednom ili više međusobno povezanih dokumenata treba da bude u skladu s Ustavom, a ne da predviđa njegovu promenu”, saopšteno je iz kabineta Ivanova ranije, pre postizanja dogovora.

U međuvremenu, očekuje se da sporazum bude potpisan tokom vikenda u grčkom pograničnom mestu Mala Prespa na Prespanskom jezeru. Premijer Zoran Zaev bi, prema ugovoru, poslao pismo na adrese više od 190 zemalja sa kojima Makedonija ima diplomatske odnose sa obaveštenjem da je ime države promenjeno u Severna Makedonija za bilateralnu i međunarodnu upotrebu.

Nakon što se čitav proces završi u Makedoniji, sporazum će biti ratifikovan u grčkom parlamentu, a istovremeno će biti i potvrđeno članstvo Makedonije u NATO-u.

Kirjakos Micotakis: Situacija bez presedana u istoriji Grčke
Kirjakos Micotakis: Situacija bez presedana u istoriji Grčke

Istovremeno kada je u Makedoniji predsedniku uručen dokument sporazuma, u grčkoj se premijer Aleksis Cipras suočio sa optužbama opozicije i dela medija da je dogovorom sa Makedoncima predao deo identiteta svoje zemlje.

Vođa konzervativne opozicije Kirjakos Micotakis nazvao je sporazum “duboko problematičnim”, jer je, kako je rekao, većina Grka bila protiv njega, a Ciprasu nedostajao politički legitimitet da ga potpiše, prenosi Reuters.

“Mi smo u situaciji koja je bez presedana u ustavnoj istoriji Grčke, premijer bez jasnog parlamentarnog mandata voljan je zemlju uvesti u stvarnost koju neće biti moguće promeniti”, rekao je Micotakis.

Mlađi partner u grčkoj vladajućoj koaliciji, desničarska stranka Nezavisni Grci, saopštila je da ne podržava bilo koji dogovor koji uključuje u imenu reč “Makedonija”, kako se zove i grčka pokrajina gde je rođen Aleksandar Veliki.

Konzervativni dnevnik Elefteros Tipos na naslovnoj stranici je nazvao sporazum “predajom makedonskog identiteta i jezika”, dok desno orijentisani Kathimerini piše o sporazumu “sa prazninama i upitnicima”.

Odgovarajući konzervativcima, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugkalos izjavio je za grčku Skai TV kako će upravo sporazum ukinuti dalje korišćenje imena Makedonija kao identifikatora za balkansku državu.

Aktivistička grupa Odbor za helenski identitet Makedonije najavio je da će organizovati proteste u Atini i severnoj Grčkoj ako sporazum bude išao dalje u proceduru i pozvao poslanike da ga ne ratifikuju, piše Jorgos Jeorgopulos za Reuters.

‘Nacionalizam ne pomaže’

Građani Grčke koje je Reuters anketirao na ulicama Atine takođe su uglavnom rekli da su protiv sporazuma.

“Ne slažem se, ime treba da bude bez ‘Makedonija’. Oni mogu da koriste bilo koje drugo ime, naprimer Skoplje”, kaže Paraskevi Karkavelu.

Istog su mišljenja i Kostas i Atanasios Sanikis iz Atine:

“Grčko ime severnog dela zemlje je Makedonija. Oni nemaju nikakve veze s ovim. Treba da se nazovu Skoplje.”

“Makedonija je grčka. To nema nikakve veze sa građanima Skoplja. Oni su došli ovde u Šestom veku, nemaju nikakve veze sa Makedonijom.”

Za razliku od njih Sokratis Fudukis kaže:

“Verujem da ovo mora da završi u određenom trenutku, na jedan ili drugi način. Ogromni nacionalizam ne pomaže mnogo, pokazaće se da to može da bude destruktivno za Grčku u budućnosti. Treba da koristimo našu logiku i da uzmemo u obzir obe strane.”

RSE

Zoran Kuka i Lejla Sarić
Autor 14.6.2018. u 14:02