Predsjednik Ekvadora ipak predložio vađenje nafte u Amazoniji

tačno.net
Autor 16.8.2013. u 08:14

Predsjednik Ekvadora ipak predložio vađenje nafte u Amazoniji

Godine 2007. predsjednik je predložio UN-u da ne eksploatira blok Ishpingo, Tambococha i Tiputini čije su rezerve procijenjene na 920 milijuna barela nafte. Zauzvrat tražio je od međunarodne zajednice kompenzaciju od 3,6 milijardi dolara na 12 godina kao doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja

QUITO  – Predsjednik Ekvadora Rafael Correa  zatražio je u četvrtak od Kongresa dopuštenje za eksploataciju nafte u važnom ekološkom rezervatu u Amazoniji nakon što je ustvrdio neuspjeh međunarodnog plana za zaštitu toga područja koje je jedno od najraznolikijih biljnih i životinjskih staništa u svijetu.

“S velikom tugom ali i apsolutnom odgovornošću spram našeg naroda i povijesti bio sam primoran donijeti jednu od najtežih odluka čitave vlade” i “okončati” inicijativu kojom se pokušalo izbjeći crpenje nafte u zoni Parka Yasuni, kazao je socijalistički predsjednik u poruci upućenoj naciji.

Godine 2007. predsjednik je predložio UN-u da ne eksploatira blok Ishpingo, Tambococha i Tiputini čije su rezerve procijenjene na 920 milijuna barela nafte što predstavlja 20 posto rezervi Ekvadora, najmanje zemlje članice OPEC-a.

Zauzvrat tražio je od međunarodne zajednice kompenzaciju od 3,6 milijardi dolara na 12 godina kao doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja i izbjegavanja ispuštanja 400 milijuna tona CO2, odgovornih za učinak staklenika.

Tijekom zadnjih godina, međutim, Ekvador je dobio tek 13,3 milijuna dolara, to jest 0,37 posto očekivanih sredstava, rekao je Correa. Ta sredstva koja isplaćuju privatne tvrtke ili zemlje poput Belgije, Čilea, Francuske, Italije, Španjolske i Indonezije, ulagana su na račun programa UN-a za razvoj koji jamči povratak novca donatorima.

“Svijet nas je napustio” i zato sam odlučio “zatražiti od Nacionalne skupštine deklaraciju od nacionalnog interesa kojom se odobrava eksploatacija nafte” Yasunija, kazao je on.

U slučaju da Kongres dopusti vađenje nafte, “ono se neće moći provoditi u zoni većoj od jedan posto Nacionalnog parka Yasuni” koji se proteže na gotovo milijun hektara, istaknuo je predsjednik Correa.

novilist

tačno.net
Autor 16.8.2013. u 08:14