Predsjednik Francuske za formiranje zaštićene zone u Kabulu

tačno.net
Autor 29.8.2021. u 09:54

Predsjednik Francuske za formiranje zaštićene zone u Kabulu

Francuska i Velika Britanija u ponedjeljak će se u Ujedinjenim narodima založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se provodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za list Le Journal du Dimanche.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati sastanak o Afganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN-a, sigurnosne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Macron, a prenosi Beta.

“To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da djeluje u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na talibane”, dodaje Macron.

Operacije evakuacije Afganistanaca koji bježe od talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će se 31. augusta američke snage u potpunosti povući iz Avganistana.

Završavanje evakuacije

Francuska je u petak uvečer završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uvečer.

Macron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa talibanima o zaštiti i evakuaciji Afganistanaca poslije 31. augusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa talibanima, kako bi bile nastavljene operacije zračnog prevoza onih koji žele da napuste Afganistan.

Macron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susjednih zemalja.

AJB

tačno.net
Autor 29.8.2021. u 09:54