Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci

tačno.net
Autor 21.4.2014. u 07:37

Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci

Iranski predsjednik Hassan Ruhani osudio je spolnu diskriminaciju i pozvao na uspostavu jednakih mogućnosti i prava za muškarce i žene u Iranu.

On je kritikovao one koji smatraju da je prisustvo žena u javnom životu zapravo neka vrsta prijetnje, te dodao kako je pred Iranom dug put kako bi osigurao ravnopravnost spolova.

“Nećemo prihvatiti kulturu spolne diskriminacije. Žene moraju imati jednake mogućnosti, jednaku zaštitu i jednaka socijalna prava kao i muškarci”, kazao je Ruhani u svome obraćanju u nedjelju u Teheranu.

Dodao je kako prema islamskim pravilima muškarci nisu jači, a žene slabiji spol.

Za razliku od Ruhanija, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, najviši autoritet u Iranu, kazao je nešto ranije kako je spolna ravnopravnost jedna od najvećih grešaka Zapada, prenosi BBC.

On je dodao da se ne protivi zapošljavanju žena, ali istakao da to ne bi trebalo biti u sukobu sa njihovom “glavnom ulogom”, u domaćinstvu.

Grupe za ljudska prava upozoravaju na činjenicu da se Iranke suočavaju sa diskriminacijom u zakonu i praksi u različitim oblastima, odnosno kada je riječ o braku i razvodu, nasljeđivanju, starateljstvu, obrazovanju, međunarodnim putovanjima…

klix.ba

tačno.net
Autor 21.4.2014. u 07:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija