Predsjednik paradoksa: Revolucionar, ljevičar i populista

tačno.net
Autor 3.7.2018. u 09:09

Predsjednik paradoksa: Revolucionar, ljevičar i populista

Pobjedom Andresa Manuela Lopeza Obradora, kandidata ljevice i gradonačelnika Meksiko Cityja poznatog kao Amlo, Meksiko je dobio predsjednika čiji su politički stavovi ponekad paradoksalni ali koji ima odlučnost, ideološki stav i pragmatizam da se uhvati u koštac sa korupcijom i siromaštvom u multipartijskoj demokratiji koja je iznevjerila nade mnogih, ocjenjuju svjetski mediji.

“Ključni zalog Lopez Obradora je da se suoči sa ‘zlom’ zvanim korupcija,” smatra britanski javni servis BBC, i dodaje da je on također bio veoma kritičan prema predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu (Donald Tramp).

Predsjednik paradoksa

Obrador je predsjednik paradoksa, kaže Njujork times (New York Times) koji objašnjava da je novi meksički lider i ljevičarski ideolog i pragmatični političar.

“On se zalaže za povećanje socijalne pomoći, ali i tvrdi da je i fiskalni konzervativac. On se kandidirao za izbore kao posvećeni demokrata, ali kampanju vodi kao populista i ima autoritarnu crtu.“

List ocjenjuje da je on kompleksan političar koji je davao naizgled kontradiktorne izjave tokom svoje političke karijere i tokom političke kampanje.

“Dakle, koji će Lopez Obrador upravljati Meksikom?“ pita NYT i odgovara: “Svi oni. Ne postoji više Amlo-a, već jedan.“

NYT tvrdi i da je Lopez Obrador ideolog koji ima za cilj da politički, ekonomski i socijalno transformira Meksiko, ali koji preferira postepenu promjenu u odnosu na brza revolucionarna previranja.

“On je osjetljivi populist koji se bori protiv svojih protivnika, ali i posluje u ograničenjima meksičke politike. Njegovi ciljevi su vođeni ideologijom, ali su njegovi programi uglavnom pragmatični,“ stoji u tekstu.

Njujorški list zaključuje da je Lopez Obrador posvećen pokretanju velike transformacije koja stvara jaku nacionalnu ekonomiju s mnogo više intervencija države, s manjim siromaštvom i nejednakošću, kao i jačim nacionalnim suverenitetom i autonomijom.

“Taj idealizam će sigurno vremenom postati bolji. Napravit će se greške. Međutim, onda bi njegov urođeni pragmatizam i ograničenja iz stvarnog svijeta trebalo početi djelovati. Njegova budućnost i meksička volja ovise o tome.”

Ljevičarski zaokret

Meksiko je u ušao u hrabar stari svijet izborom bivšeg gradonačelnika Meksiko Cityja za šestogodišnji predsjednički mandat, piše Wall Street Journal (Vol strit žurnal), koji podsjeća da je 64-godišnji ljevičarski populista izbore izgubio dva puta 2006. i 2012. godine, ali je ovaj put pobijedio protiv dva slaba kandidata, obećavajući umjereniju politiku.

Njujorški poslovni dnevnik piše i da najveći strah leži u tome da li će Lopez Obrador pokušati konsolidirati vlast kao bivši predsjednik Venecuele Ugo Čavez.

“Meksička vlada ne posjeduje naftnu moć koju je imao Čavez, a meksički predsjednik je ograničen obavezama koje njegova zemlja ima u okviru sporazuma ‘NAFTA’ – osim ako predsjednik SAD Donald Tramp to ne raskine. Finansijska tržišta će glasati o Amlo-ovoj vladi svakodnevno putem deviznih tržišta i vrijednosti penzija,“ stoji u tekstu.

WSJ procjenjuje i da će antikorupcijsko zalaganje Amlo-a biti testirano na osnovu toga kako će se baviti već slabom vladavinom prava u zemlji.

“Rekao je da će amnestirati trgovce drogom i da neće istraživati korumpirane političare iz prošlosti. Saradnja njegove vlade sa Sjedinjenim Državama na polju regionalne borbe protiv trgovine narkoticima bit će predmet promatranja… Oko 30 posto registriranih birača se ne sjeća jednopartijske države. Oni su nezadovoljni statusom Meksika i glasali su za promjene. Nadajmo se da promjena koju dobiju neće vratiti ekonomiju na onu koju kontrolira država i dovesti do devalvacije pesosa.“

Populista, ali nije Trump

U usponu sljedećeg predsjednika Meksika, populiste koji je ljutnju nacije usmjerio na glavne političare, neki su vidjeli i sjajnog revolucionara, piše Vošington post(Washington Post ).

“Andres Manuel Lopez Obrador, dugogodišnji kandidat meksičke ljevice, nije Donald Trump. Ali val nezadovoljstva koji ga je doveo na vlast, s milionima birača koji traže najviše opozicijskog kandidata kojeg mogu naći, svakako je već viđen scenarij,“ ocjenjuje WP.

“To je referendum o načinu vođenja vlade,” rekao je Andres Rozental, penzionisani meksički karijerni diplomata. “To nije slično onome što se dogodilo u SAD-u 2016. godine.”

Vošingtonski dnevnik dodaje da je osamnaest godina nakon završetka jednopartijskog sistema, izbor Lopeza Obradora razjasnio jednu stvar: demokratski eksperiment u Meksiku je propao ostavljajući za sobom ogromne razlike .

“Ono što je jasno jeste da su se meksički izbori pretvorili u referendum o naporima glavnih političkih partija da se bave osnovnim zahtjevima njihovih građana – i oni su propali.“

Meksički revolucionar

Fajnenšl tajms (Financial Times) svoje viđenje rezultata meksičkih izbora počinje prisjećanjem na događaj od prije šest godina kada je Lopez Obrador gledao dokumentarac o svom tijesnom porazu na meksičkim predsjedničkim izborima 2006. godine s Elenom Poniatovskom, jednom od najistaknutijih ljevičarskih intelektualaca u zemlji.

Nakon kadrova koji prikazuju trg Zocalo u glavnom gradu na kojem se okupilo milion ljudi nakon njegovih tvrdnji da su izbori pokradeni, film završava sa prizorom provincijskog predizbornog skupa na kome se okupilo nekoliko žena koje izgledaju kao da im je dosadno, što je Poniatovska opisala kao tužan završetak, a na šta je Obrador odgovorio: “Elena, to je politika. Uvijek možeš početi ispočetka.”

“Ljevičarski nacionalista poznat pod nazivom Amlo planira da se vrati u Zocalo… On obećava mirnu, ali i duboku društvenu revoluciju za zemlju kojoj je dosta starog režima,“ piše FT.

List dodaje da su neki investitori uplašeni zbog perspektive Meksika da se kreće ka ljevici.

“S misijom narodnog predsjednika, pobunjenik ima cilj: iskorijeniti ucjene i razviti ekonomiju,“ navodi se u tekstu.

“On ne samo da ima kućno vaspitanje, već i 100-postotni um prodavca,” kaže Luis Rubio, predsjednik Meksičkog vijeća za vanjske odnose, i objašnjava da je to proizvod njegovog odgajanja u tropskoj jugoistočnoj državi Tabasko, gdje su njegovi roditelji držali seosku prodavnicu.

“On je tvrdoglav, istrajan, snažan lider, ali ne i agresivan i ideološki radikal,” kaže John Ackerman (Džon Akerman), profesor prava, čija je supruga Irma Sandoval izbor Lopeza Obradora za vladinog financijskog kontrolora.

RSE

tačno.net
Autor 3.7.2018. u 09:09