Predsjednik Poljske stavio veto na kontroverzni zakon o vlasništvu nad medijima

Stefa
Autor 28.12.2021. u 08:44

Predsjednik Poljske stavio veto na kontroverzni zakon o vlasništvu nad medijima

foto: N1

Predsjednik Poljske Andrzej Duda saopćio je kako je stavio veto na kontroverzni poljski zakon o vlasništvu nad medijima koji je nedavno usvojen u parlamentu ove države u kojem većinu čini vladajuća partija Pravo i pravda (PiS).

Nakon nedavno održanih protesta, ali i pritiska iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, čiji su zvaničnici više puta izjavljivali kako zakon krši osnovne slobode, poljski predsjednik je izjavio kako se nakon razgovora s građanima odlučio na ovaj potez.

“Prijedlog zakona i njegove izmjene tiču se subjekata koji su već prisutni na tržištu. Postoji i pitanje medijskog pluralizma i slobode govora. Prilikom donošenja odluke, ovaj element sam ozbiljno uzeo u obzir. Stavljam veto na ovaj zakon”, rekao je Duda.

U izjavi za medije u ponedjeljak, Duda je također naglasio kako bi realizacija ovakvog zakona mogla ugroziti i sporazum potpisan sa SAD-om, a koji se tiče ekonomskih i trgovinskih odnosa.

“Jedan od argumenata koji je razmatran tokom analize zakona bio je i onaj koji se tiče međunarodnog ugovora koji je zaključen 1990. godine”, izjavio je predsjednik Poljske.

Bivši lider Evropske unije i aktuelni lider poljske opozicione partije Građanska platforma Donald Tusk, pohvalio je odluku poljskog predsjednika te je naglasio kako je pritisak na vladajuće strukture urodio plodom.

“Ulica i inostranstvo (Amerika) i pritisak imaju smisla. Neka niko više ne govori da se ne isplati, da je nemoguće i da ne možemo uraditi ništa. Možemo i moramo”, rekao je Tusk.

Povodom uloženog veta oglasio se i američki otpravnik poslova u Varšavi Bix Aliu koji je pohvalio potez poljskog predsjednika.

“Hvala vam predsjedniče Duda za liderstvo i posvećenost zajedničkim demokratskim vrijednostima i za zaštitu investicione klime u Poljskoj. Zajedno, saveznici su jači!”, napisao je Aliu.

Podsjetimo, Parlament Poljske usvojio je zakon koji bi spriječio kompanije izvan Evropskog ekonomskog prostora da posjeduju vlasnička prava u poljskim medijima.

Ovakva odluka najviše bi pogodila američku grupaciju Discovery koja bi bila primorana da proda većinski udio u vlasničkoj strukturi poljskog medija TVN, jednu od najvećih poljskih privatnih tv mreža.

Nakon usvajanja zakona, poljski zastupnici u parlamentu su izjavili kako on ima za cilj zaštiti poljsku medijsku scenu od potencijalno neprijateljskih aktera kao što je Ruska Federacija.

Ipak, ova odluka je inicirala organizaciju novih protesta građana koji su se okupili ispred predsjedničke palate u Varšavi te su izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvim zakonskim rješenjem.

Nakon odluke predsjednika države koji je stavio zakon van snage, oglasili su se i iz medijske grupacije TVN te naglasili kako je Duda ovim činom podržao slobodu medija u Poljskoj.

“S uvažavanjem i radošću prihvatamo odluku predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, koji je podržao slobodu medija i pravo gledalaca na izbor. Stavljanjem veta na ‘Lex TVN’, predsjednik je odbranio dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama”, saopćili su iz Upravnog odbora TVN grupacije.

klix.ba

Stefa
Autor 28.12.2021. u 08:44