Predsjednik Slovenije najavio parlamentarne izbore za april

tačno.net
Autor 6.11.2021. u 09:20

Predsjednik Slovenije najavio parlamentarne izbore za april

foto: Tanjug

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da će redovne parlamentarne izbore predviđene za prvu polovicu slijedeće godine raspisati za nedjelju 24. aprila, što je prvi mogući datum.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da će redovne parlamentarne izbore predviđene za prvu polovicu slijedeće godine raspisati za nedjelju 24. aprila, što je prvi mogući datum.

U izjavi za novinare, Pahor je kazao da odluku o raspisivanju izbora za 24. aprila i rokovima za izborne postupke  namjerava objaviti sredinom februara iduće godine, te da se  s ranim datumom održavanja izbora  slaže većina zastupničkih klubova u sadašnjem sazivu parlamenta, prenosi Hina.

Pahor je dodao kako se na taj potez odlučio  jer je “velik dio javnosti” želio znati “kad će biti redovni izbori, ukoliko prije ne dođe do prijevremenih”, te da će sada kad je datum redovnih poznat vladi i parlamentu biti lakše planirati aktivnosti i donošenje zakona.

Predsjednik parlamenta Igor Zorčič  kazao je da odluku predsjednika države podržava, no da bi bilo bolje da se s obzirom na političku situaciju održe prijevremeni izbori.

“Mislim da opozicija, ali i većina naših građana želi prijevremene izbore, no to je ovisno o tome koliko će  vremena ova vlada imati  podršku u parlamentu”, kazao je Zorčič koji je bio član vladajućih, ali je zbog neslaganja s vladom formirao vlastiti nezavisni zastupnički klub.

Zahtjevi opozicije

Opozicijske stranke ljevice već su više puta zatražile ostavku vlade i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, zbog, kako kažu, autoritarnog stila vladanja sadašnje vladajuće koalicije desnog centra i “lošeg upravljanja epidemijom COVID-a 19”.

Takvi se zahtjevi mogu čuti i na demonstracijama protiv vlade i COVID mjera već više mjeseci.

Slovenija do kraja ove godine predsjedava Vijećem EU-a, pa sadašnja vlada Janeza Janše želi mandat završiti uspjehom na evropskom parketu, a pred parlamentom je i odlučivanju o budžetskim dokumentima za iduće dvije godine, te interpelacije o čak četiri ministra u vladi koje je podnijela opozicija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 6.11.2021. u 09:20