Predsjednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje zbog protesta

tačno.net
Autor 7.5.2022. u 09:01

Predsjednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje zbog protesta

Foto: AP/Eranga Jayawardena

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje, čime je proširio ovlaštenja vojske usred povećanog broja protesta protiv vlade.

Proglas o vanrednom stanju vojsci daje ovlaštenja da hapsi i pritvara ljude te kontroliše javne proteste, što je inače isključivo nadležnost policije.

Opšti štrajk širom Šri Lanke otežao je rad škola, javne uprave i trgovina, a desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsjednika i njegove vlade.

Crne zastave okačene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije širom zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u kancelarijama javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini zvaničnici.

Željezničke usluge su takođe potpuno obustavljene.

Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji takođe je prestalo sa radom i pridružilo se protestu u blizini glavnog grada.

Studentski protest sa oko 3.000 učesnika ispred zgrade parlamenta razbijen je nakon napete situacije.

Dugi redovi stvorili su se na benzinskim pumpama širom zemlje.

Protesti u zemlji nizali su se prošlog mjeseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsjednika u Kolombu na kojem je zatraženo da predsjednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vrijeme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, lijekova i plina.

Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, plina, lijekova i neophodnih prehrambenih proizvoda.

Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svjetskoj banci, Indiji i Kini.

RSE

tačno.net
Autor 7.5.2022. u 09:01