Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Boehner podržao Obamin poziv na vojnu intervenciju u Siriji

tačno.net
Autor 4.9.2013. u 07:13

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Boehner podržao Obamin poziv na vojnu intervenciju u Siriji

Predsjednik Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država John Boehner podržao je poziv predsjednika SAD-a Baracka Obame na vojnu intervenciju u Siriji, a ova podrška iz Kongresa ojačala je mogućnost dopuštenja vojne intervencije u Siriji, koje je zatražio Obama, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).
Obama je danas razgovarao sa zvaničnicima Kongresa u Bijeloj kući o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Sastanku su prisustvovali predsjednik Zastupničkog doma SAD-a John Boehner, lider manjina u Zastupničkom domu Nancy Pelosi, lider većine u Zastupničkom domu Eric Cantor, lider većine u Senatu Dick Durbin, lider manjine u Senatu Mitch McConnel, senatori Dianne Feinstein, John Cornyn, Bob Corker, Carl Levin i Bob Menendez, te poslanici Eliot Engel, Kevin McCarthy, Ed Royce i Dutch Ruppersberger.

Pored Obame, na sastanku su bili i zamjenik predsjednika Joe Biden, savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, ministar vanjskih poslova John Kerry, te ministar odbrane SAD-a Chuck Hagel.

U izjavi za novinare nakon sastanka, Boehner je kazao da su njegove kolege iz Kongresa, nakon što je on podržao Obamin poziv na vojnu intervenciju u Siriji, takođe pružile podršku predsjedniku. On je dodao da SAD trebaju odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, zaustaviti Bashara Al-Assada, te pokazati svijetu da se ovakve akcije neće tolerisati.

Obama je tokom sastanka u Bijeloj kući izrazio “puno uvjerenje da će Kongres podržati vojnu intervenciju u Siriji”. On je uvjeren da će demokrate u Senatu podržati njegov zahtjev, dok je upitan stav glavnog krila Zastupničkog doma.

tačno.net
Autor 4.9.2013. u 07:13