Predstavnici institucija EU postigli dogovor oko budžeta za 2014. godinu

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 11:01

Predstavnici institucija EU postigli dogovor oko budžeta za 2014. godinu

Budžetom za narednu godinu predviđeno je da ukupna potrošnja institucija EU-a iznosi 135,5 milijardi eura

BRISEL (AA) – Poslije dugih pregovora predstavnici institucija Evropske unije (EU) uspjeli su postići dogovor o budžetu za 2014. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Budžetom za narednu godinu predviđeno je da ukupna potrošnja institucija EU-a iznosi 135,5 milijardi eura.

Najavljena potrošnja za oko šest posto niža je u odnosu na ovogodišnju, a ovim budžetom su također predviđena dodatna sredstva za borbu protiv rastuće nezaposlenosti u 28-članoj EU.

“Drago mi je da smo postigli dogovor sa Evropskim parlamentom o finansiranju prioritetnih oblasti kao što si privredni rast, zapošljavanje, inovacije i humanitarna pomoć”, istakao je Algimantas Rimkunas, zamjenik ministra finansija Litvanije, koja trenutno predsjedava EU.

Dogovor o budžetu koji je postignut nakon 16 sati pregovora, predviđa oko 3,9 milijardi eura za otvaranje novih radnih mjesta i obuku 19 miliona mladih Evropljana koji su trenutno bez zaposlenja.

Međutim, pojedini stručnjaci tvrde da dodatna sredstva nisu dovoljna za funkcionisanje EU jer se radi o samo 200 eura za svaku nezaposlenu mladu osobu.

U okviru dogovorenog budžeta, najveći dio sredstava će biti potrošen na subvencije za evropske poljoprivrednike i investicione projekte, kao što su izgradnja puteva u siromašnijim centralnim i istočnim zemljama članicama EU-a.

Ipak da bi usvojeni budžet stupio na snagu mora biti odobren od strane ministara zemalja članica EU-a, a zatim i Evropskog parlamenta.

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 11:01