Predstavnički dom Kongresa SAD priznao genocid nad Jermenima, Turska negoduje

tačno.net
Autor 30.10.2019. u 09:14

Predstavnički dom Kongresa SAD priznao genocid nad Jermenima, Turska negoduje

Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Jermenima, simboličnim glasanjem koje je razgnevilo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dve članice NATO.

To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na “sećanje na genocid nad Jermenima” i “odbacivanje pokušaja (…) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima” kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv.

Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Turska je odmah reagovala i snažno osudila “politički čin lišen razuma, namenjen isključivo jermenskom lobiju i antiturskim grupama”.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina “genocid” i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

“Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer povesti Kongresa: varvarska dela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid”, rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Prema procenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porekla.

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocenio masakr Jermena iz 1915. kao “jedan od najgorih masovnih zločina 20. veka”. Iako on tada nije izgovorio reč “genocid”, Turska je besno reagovala i osudila “dezinformacije” i “pogrešne definicije” američkog predsednika.

RSE

tačno.net
Autor 30.10.2019. u 09:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija