Preduzeti koraci ka formiranju ‘Evropskog nebeskog štita’ pod okriljem Nemačke

RSE
Autor 14.10.2022. u 05:44

Preduzeti koraci ka formiranju ‘Evropskog nebeskog štita’ pod okriljem Nemačke

foto: reuters

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je 13. oktobra da se 15 država usaglasilo o planovima za nabavku poboljšanog evropskog sistema protivvazdušne odbrane, javila je agencija AP.

Lambreht je, na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, izjavila da je potpisano pismo o namerama za zajedničku nabavku za takozvani Evropski nebeski štit, pod nemačkom koordinacijom.

“Ovo su preteća i izazovna vremena”, rekla je Lambreht.

Nije navela druge NATO zemlje koje su uključene u inicijativu, dodajući da su “otvoreni za sve”.

Nemačka novinska agencija DPA javila je da su ceremoniji potpisivanja prisustvovali predstavnici Velike Britanije, Slovačke, Norveške, Letonije, Mađarske, Bugarske, Belgije, Češke, Finske, Litvanije, Holandije, Rumunije i Slovenije.

Još uvek nije doneta odluka o tome koji sistemi će se koristiti, u momentu kada NATO želi da ojača svoju sposobnost da se nosi sa pretnjom iz Rusije.

U opciji su izraelski sistem Arrow 3, američki Patriot i nemačke jedinice IRIS-T.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je krajem avgusta da Nemačka planira da uloži velika sredstva u svoju protivvazdušnu odbranu u narednim godinama, kao i da će sistem biti dizajniran tako da se evropski susedi mogu pridružiti.

Novi sistemi, koji će biti kupljeni prema nemačkom planu, imaju za cilj da pomognu u zaštiti neba iznad NATO saveza, a zvaničnici su rekli da neće biti predati Kijevu.

Napori za formiranje evropskog sistema protivvazdušne odbrane, dolaze u trenutku kada Rusija nastavlja žestoke raketne napade na Ukrajinu, u osmom mesecu rata.

Novi potezi Moskve u Ukrajini, podstakli su NATO države na dodatne donacije oružja i protivraketne odbrane ukrajinskoj vojsci.

RSE

RSE
Autor 14.10.2022. u 05:44