Pregovaranje u Ženevi: Nada na pomolu u atomskoj svađi sa Iranom

tačno.net
Autor 23.11.2013. u 15:39

Pregovaranje u Ženevi: Nada na pomolu u atomskoj svađi sa Iranom

 

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Šarif: “Sa božijom pomoći imaćemo rezultat”

Na atomskim razgovorima u Ženevi vidi se očigledan napredak. Ministri vanjskih poslova USA, Rusije, Francuske i Velike Britanije žure sada u Ženevu, i Guido Westerwelle putuje tamo. Jedan govornik kineske delegacije kazao je da su pregovori dostigli svoj “finalni momenat”.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Atomski pregovori svjetskih sila sa Iranom u Ženevi kreću se, prema navodima Kine, prema rješenju. Ministri vanjskih poslova država 5+1, dakle USA, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke su već u Ženevi ili su na putu tamo.

Razgovori su dostigli svoj „finalni momenat“ kazao je govornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei. Prije toga je jedan visoko postavljeni diplomat EU objasnio da će ministri putovati u Švajcarsku samo ako je dogovor zreo za potpisivanje. Iz delegacija koje učestvuju u pregovorima moglo se u petak čuti da su pregovarači savjetovali  rukovodiocima  resora u ministarstvima vanjskih poslova da se sastanu tek pred očekivani dogovor sa Iranom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lawrow stigao je u Švajcarsku već u petak uveće, njegov američki kolega John Kerry krenuće u toku dana u pravcu Ženeve. Kerry je odlučio, nakon konsultacija sa EU-povjerenicom za vanjske poslove Catherine Ashton, da lično vodi pregovore za USA. Kerry hoće da pomogne da se “ razlike u mišljenjima smanje i da se približe konačnom rješenju.”

Delegacija iz Teherana se rano u petak pozitivno izjasnila o stanju pregovora. “Sinoć smo postigli određeni napredak u pregovorima”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi. Istovremeno je naglasio da rezultati poslednjih pregovora još nisu konačni. Zbog toga ne želi govoriti o detaljima.

Jednosatni razgovor sa šeficom EU pregovaračkog tima Ashton ocjenjen je od iranske strane kao “pozitivan, ali i kratak”. Ministar vanjskih posliva Šarif napisao je na svojoj Facebook stranici da u “ograničenom broju tema” postoje “razlike u mišljenjima”. Iranskim medijima rekao je : “Sa Božijom pomoću doći ćemo do rješenja.”

Grupa 5+1 pregovara od srijede u Ženevi sa Iranom ponovo o njegovom spornom atomskom programu. Zapad i Izrael sumnjiče vladu u Teheranu da nastoji proizvesti atomsko oružje, što ovi odlučno odbijaju. U razgovorima radi se prije svega o prelaznom dogovoru prema kome bi Iran ograničio svoje obogaćivanje urana. Zato bi sankcije protiv vlade u Teheranu bile ublažene. Tako bi mogla biti neka iranska imovina koja je bila zamrznuta sada oslobođena.

spiegel.de

 

tačno.net
Autor 23.11.2013. u 15:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija