Pregovori Janukoviča i opozicije, SAD poziva na prekid sukoba

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 10:23

Pregovori Janukoviča i opozicije, SAD poziva na prekid sukoba

Foto: REUTERS

Tokom sukoba demonstranata i policije povrijeđeno je oko 100 pripadnika snaga sigurnosti, a od jutros 103 demonstranata se nalaze u bolnicama

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pristao je na pregovore sa opozicijom nakon što je policija nasilno rasturila antivladine demonstracije u nedelju u Kijevu. Janukovič je rekao da je osnovan poseban komitet koji će se sastati sa predstavnicima opozicije u ponedeljak kako bi razgovarali o razrešenju aktuelne krize.

“Predsednik se obavezao da će formirati komisiju u kojoj će biti članovi predsedništva, vlade i opozicije, kako bi se našlo rešenje za krizu u zemlji”, rekao je bivši bokserski šampion i lider opozicije Vitalij Kličko nakon sastanka sa Janukovičem.

Vođa opozicije pokušao je zaustaviti demonstrante od sukoba s policijom, ali je i sam napadnut i pošprican pjenom iz aparata za gašenje požara. Policija je za suzbijanje nemira koristila suzavac, palice i dimne bombe, a kasnije je tokom večeri čak koristila i vodeni top iako je temperatura bila minus osam stupeni Celzijusa.

Kličko je inače čelnik prozapadno orjentirane stranke Udar i ima se namjeru kandidovati na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. godine.

Sredinom decembra prošle godine stariji brat Kličko se definitivno odlučio povući iz boksa i posvetiti politici, s težnjom da Ukrajina postane dio Evrope kroz članstvo u Evropskoj uniji i da se odmakne od Rusije.

Sporadični sukobi su se događali i tokom noći. Ministar unutrašnjih poslova je objavio da je preko 70 policajaca povređeno u sukobima, a da je 10 demonstranata privedeno.

SAD su pozvale na prekid sukoba u Ukrajini gde je juče tokom masovnih protesta, u sukobima policije i demonstranata povređeno gotovo stotinu ljudi.

“Veoma smo zabrinuti zbog nasilja na ulicama Kijeva i pozivamo sve strane da okončaju tenzije”, navodi se u saopštenju portparolke američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Ketlin Hejden.

Ona je navela da je povećanje tenzija u Ukrajini “direktna posledica” neuspeha vlade da prizna “legitimne zahteve građana”.

Dodala je da SAD razmatraju dodatne mere koje treba preuzeti, uključujući i sankcije.

Na ulice Kijeva u nedelju je izašlo oko 200.000 ljudi, u znak protesta zbog nedavno donetih zakona kojima se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija. U žestokim sukobima policije i demonstranata, povređeno je desetine ljudi, a više ih je uhapšeno.

“Tražimo od ukrajinske vlade da učini korake koji bi predstavljali napredak za Ukrajinu, uključujući ukidanje nedemokratskih zakona donetih u poslednjih nekoliko dana, povlačenje policije za razbijanje demonstracija sa ulica Kijeva i početak dijaloga sa opozicijom”, navela je Hejdenova.

Novim zakonima, koji su bili povod za demonstracije, predviđena je kazna zatvora do 15 dana za postavljanje šatora ili bina na javnim mestima bez odobrenja vlasti.

Drugim zakonima predviđene su zatvorske kazne do pet godina za osobe koje blokiraju državne zgrade, kao i kazne za one koji demonstriraju maskirani ili s kacigom na glavi ili protestuju u povorkama vozila.

Novi skupovi zabranjeni su do marta. Uprkos tome, ukrajinska opozicija pozvala je krajem prošle nedelje na nove demonstracije na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, gde već nedeljama traju protesti zbog odluke ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 10:23