Prekršen sporazum u Nagorno-Karabahu, nekoliko vojnika povrijeđeno u sukobu

tačno.net
Autor 13.12.2020. u 10:22

Prekršen sporazum u Nagorno-Karabahu, nekoliko vojnika povrijeđeno u sukobu

foto: EPA

Kako su naveli u izvještaju, manji sukob između armenskih i azerbejdžanskih snaga dogodio se u regiji Hadrut, južnom dijelu Nagorno-Karabaha, a i Armenija i Azerbejdžan optužuju jedni druge za kršenje mirovnog sporazuma. Napad se dogodio u selima koja se nalaze u regiji koju trenutno drže azerbejdžanske snage međutim upravo ta mjesta su i dalje armenske enklave i ne nalaze se pod potpunom kontrolom Azerbejdžana.

Prema prvim informacijama, nekoliko vojnika sa obje strane povrijeđeno je u sukobu koji je dolaskom ruskih mirovnih snaga u ovu regiju i obustavljen.

Armenski premijer Nikol Pashinyan održao je sinoć sastanak sa stranačkim kolegama te bi se danas i zvanično trebao obratiti naciji povodom posljednjih dešavanja u Nagorno-Karabahu.

Sa druge strane, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je na sastanku sa svjetskim zvaničnicima kako ne preporučuje Armeniji da ponovo započinje sukob u Nagorno-Karabahu.

“Armenija ne bi trebala počinjati sve ispočetka. Moraju biti oprezni i ne smiju planirati nikakve vojne akcije. Ukoliko do toga dođe, ovoga puta ćemo ih u potpunosti uništiti i to moraju znati svi”, rekao je Aliyev.

Podsjetimo, mirovni sporazum u Nagorno-Karabahu potpisan je 10. novembra 2020. godine, a prema njemu, Armenija je morala predati određene regije Nagorno-Karabaha Azerbejdžanu. Primopredaja je dogovorena mirovnim sporazumom što je i ispoštovano 1. decembra kada je i posljednja regija Lachin predana azerbejdžanskim snagama. Mirovnim sporazumom dogovoreno je i da ruske mirovne snage kontroliraju područje u narednih 5 godina.

klix.ba

tačno.net
Autor 13.12.2020. u 10:22