Premijerka Tajlanda napustila Bangkok

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 10:46

Premijerka Tajlanda napustila Bangkok

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra, protiv čije vlasti već sedmicama traju protesti, obavlja dužnosti van prijestonice.

Premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra otišla je iz Bangkoka, u kojem traju višemjesečni antivladini protesti, i nalazi se na lokaciji udaljenoj od prijestonice oko 150 kilometara, saopćeno je u ponedjeljak iz njenog kabineta, bez preciziranja mjesta njenog boravka.

Nije poznato koliko dana Yingluck obavlja svoje dužnosti van prijestonice, prenijela je agencija Reuters, koja je navela da je posljednji put viđena u javnosti u Bangkoku prije skoro sedam dana, a trebala bi prisustvovati saslušanju u vezi optužbi za korupciju u četvrtak u Bangkoku.

Ministar vanjskih poslova Surapong Tovichakchaikul rekao je da će Yingluck u utorak održati sastanak kabineta, najvjerovatnije van prijestonice, navodi agencija Tanjug.

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u posljednje vrijeme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama, a demonstranti su uporni u zahtjevu da premijerka Yingluck podnese ostavku.

Time bi se smanjio utjecaj njenog brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji, po mišljenju mnogih građana, ima stvarnu moć u zemlji, prenijela je agencija Reuters.

Vojska pozvala na dijalog

Komandant tajlandske armije Prayuth Chan-ocha izjavio je u ponedjeljak da vojska ne planira intervenirati u aktuelnoj krizi i pozvao na dijalog između Vlade i demonstranata.

On je u televizijskom obraćanju kazao da je u aktuelne proteste umiješano mnogo više grupa nego tokom nemira 2010. godine i da je teško reći ko je na čijoj strani.

Vojska, koja je ugušila proteste 2010. godine, izvršila je veliki broj vojnih udara od kada je Tajland postao ustavna monarhija 1932. godine.

Armija je 2006. godine smijenila Thaksina Shinawatru sa položaja predsjednika vlade, ali se za sada nije miješala u novu krizu.

Protesti na Tajlandu počeli su u novembru, kada je Donji dom Parlamenta podržao kontroverzni nacrt zakona za koji kritičari smatraju da će omogućiti povratak u zemlju svrgnutog premijera Shinawatre, podsjeća agencija Srna.

Demonstranti optužuju Shinawatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Demokratska partija, najjača opoziciona stranka, bojkotirala je parlamentarne izbore održane 2. februara i zahtijeva da oni budu poništeni.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 10:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija