Preminuo nizozemski novinar Peter R. de Vries koji je nedavno ranjen

S.M./Klix.ba
Autor 15.7.2021. u 18:25

Preminuo nizozemski novinar Peter R. de Vries koji je nedavno ranjen

Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL

Nizozemski novinar Peter R. de Vries preminuo je od zadobijenih povreda nakon što je 6. jula u Amsterdamu pucano na njega.

Poznat po svojoj predanosti nerazriješenim zločinima i podršci porodicama žrtava zločina, istražio je više od 500 dosjea o ubistvima i odigrao ključnu ulogu u rješavanju nekoliko slučajeva.

Karijeru je započeo kao dvadesetogodišnji vježbenik u De Telegraafu, najvećim nizozemskim dnevnim jutarnjim novinama. Još je bio mladi novinar 1983. godine kada je pratio otmicu Freddyja Heinekena, magnata poznate marke piva.

Heineken je na kraju pušten, a nekoliko otmičara je uhvaćeno i poslano u zatvor, uključujući Cor van Houta i nizozemskog kriminalca Willema Holleedera. De Vries se kasnije sprijateljio s Van Houtom, zbog čega je bio kritikovan.

De Vries je dobio svjetsku pažnju za svoj istražni rad o nestanku američke državljanke Natalee Holloway na Arubi 2005. godine, za koji je osvojio međunarodnu nagradu Emmy.

Nakon što je 6. jula završio snimanje emisije RTL Boulevard, u kojoj je bio čest gost, na putu do automobila, dok je prolazio pored mnoštva ljudi, u njega je pucano.

Prema Van Welyju, način na koji je počinjen napad pokazuje sve karakteristike dobro pripremljenog napada.

“Peter je bio neustrašiv”, rekla je voditeljica RTL Boulevarda Marieke Elzinga u radijskom intervjuu. Zasad su dvojica osumnjičenih za pucnjavu u pritvoru. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će učiniti sve kako bi pravda bila zadovoljena.

klix.ba

S.M./Klix.ba
Autor 15.7.2021. u 18:25