‘Prestravljena sam’: Influenseri u strahu nakon misteriozne smrti avganistanske jutjuberke

Nakiba Barekzai i Abubakar Sidike
Autor/ica 30.8.2023. u 09:30

‘Prestravljena sam’: Influenseri u strahu nakon misteriozne smrti avganistanske jutjuberke

Pišu: Nakiba Barekzai i Abubakar Sidike

Jutjuberka Hora Sadat stekla je veliki broj pratilaca na društvenim mrežama svojim zabavnim video klipovima o životu u Avganistanu.

Čak i nakon što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, 25-godišnjakinja je nepokolebljivo nastavila da stvara sadržaje za više od 300.000 svojih pratilaca uprkos pokušajima te militantne grupe da izbrišu žene iz javnog života, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prošle nedelje su utihnuli nalozi Sadat na društvenim mrežama. Ona je navodno nasmrt otrovana pošto je 21. avgusta prisustvovala privatnom događaju u glavnom gradu Kabulu. Talibani su saopštili da su uhapsili muškarca i ženu u vezi s njenom smrću.

Mada motiv njenog navodnog trovanja nije jasan, njena smrt je zastrašila poznate žene na internetu i influenserke koje su i dalje aktivne u Avganistanu.

U razgovoru za Radio Azadi RSE-a, nekoliko jutjuberki, koje su želele da ostanu anonimne iz bezbednosnih razloga, reklo je da se plaše za svoje živote i da su prekinule aktivnosti na internetu.

“Svaka žena koja radi za medije, koja je aktivna u civilnom društvu ili se pojavljuje na društvenim mrežama suočava se s ekstremnim pretnjama”, rekla je za Radio Azadi jutjuberka Šakila koja je tražila da se ne koristi njeno pravo ime.

Šakila je rekla da više ne snima u javnosti, odlučivši da snima u bezbednosti svog doma. Ali ni tada ne pokazuje lice na svojim video snimcima. “Iz straha ne mogu čak ni da kažem našim komšijama da imam Jutjub (Youtube) kanal”, rekla je Šakila koja živi u Kabulu.

Samo nekoliko mladih avganistanskih jutjuberki nastavilo je svoje aktivnosti pod talibanima koji brutalno suzbijaju drugačija mišljenja od dolaska na vlast pre dve godine.

Mnoge poznate osobe na društvenim mrežama, uključujući muškarce, izbegavale su da kritikuju talibane ili da komentarišu politiku. Umesto toga, fokusirale su se na predstavljanje avganistanske kulture i prirodnih lepota. I pored apolitične prirode, takvi sadržaji su ipak donekle bacili svetlo na Avganistan pod talibanima.

Suraja, druga jutjuberka u Kabulu, rekla je da je smrt Sadat raširila strah među Avganistankama koje imaju vidljivu ulogu u društvu. “Prestravljena sam”, rekla je ona za Radio Azadi.

‘Sama si’

Neke aktivistkinje za prava žena u Avganistanu okrivile su talibane za smrt Sadat, iako nema dokaza o umešanosti te militantne grupe.

Prošle nedelje, članice Avganistanskog pokreta za osnaživanje žena okupile su se na grobu Sadat i izrazile zabrinutost zbog, kako su rekle, ciljanih ubistava istaknutih žena.

Članice Avganistanskog pokreta za osnaživanje žena okupile na grobu Hore Sadat
Članice Avganistanskog pokreta za osnaživanje žena okupile na grobu Hore Sadat

“Odlaskom na Horin grob, prvo želimo da podelimo svoju tugu s njenom porodicom i prijateljima. Zatim želimo da međunarodna zajednica kazni one koji stoje iza misterioznih i ciljanih ubistava žena”, rekla je za Radio Azadi članica pokreta Halima Hakimi.

U januaru je bivša poslanica Mursal Nabidzadah ubijena zajedno s telohraniteljem kada su neidentifikovani naoružani ljudi provalili u njenu kuću u Kabulu. Motivi njenog ubistva i dalje su nepoznati.

Smrt Sadat istakla je opasnosti s kojima se suočavaju žene pod talibanima.

Otkako je preuzela vlast, ekstremistička islamistička grupa zabranila je ženama obrazovanje i većinu poslovno, efektivno im oduzimajući javnu ulogu u društvu uz nametanje striktnih ograničenja na njihovo kretanje i izgled. Militanti su nasilno gušili proteste žena i pritvorili aktivistkinje.

Talibani su takođe rasformirali Ministarstvo za ženska pitanja i Nezavisnu komisiju za ljudska prava Avganistana, zatvorili sigurne kuće, programe pravne pomoći i specijalne sudove koji su osnovani za borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

“Poruka koju ovo šalje ženama i devojkama je da ako se suočite s nasiljem ili pretnjama, talibanske vlasti vam neće ponuditi nikakvu pomoć – sami ste”, rekla je Heder Bar (Heather Barr), pomoćnica direktora za ženska prava u Hjuman rajts voču (Human Rights Watch). “Žene imaju sve razloge da se plaše za svoju bezbednost.”

RSE

Nakiba Barekzai i Abubakar Sidike
Autor/ica 30.8.2023. u 09:30