Pretresi u nekoliko nemačkih gradova zbog napada u Beču

tačno.net
Autor 6.11.2020. u 10:21

Pretresi u nekoliko nemačkih gradova zbog napada u Beču

foto: Reuters

Nemačka policija saopštila je 6. novembra da pretražuje firme i kućne adrese u nekoliko gradova širom te zemlje u sklopu istrage o četiri osobe za koje se veruje da su povezane sa osumnjičenim napadačem koji je u Beču ubio četiri osobe 2. novembra 2020.

U saopštenju se navodi da su u toku pretresi u nemačkim gradovima Osnabrik, Kasel i u oblasti Pineberg nedaleko od Hamburga.

“Nema prvobitnih sumnji da su četiri osobe protiv kojih se vrši istraga učestvovale u napadu ali se vjeruje da su povezane sa napadačem”, navodi policija u saopštenju koje prenosi agencija Rojters.

Nalozi za pretragu su dobijeni nakon što je austrijsko pravosuđe prosledilo informaciju nemačkom tužilaštvu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je u četvrtak da je Švajcarska takođe uhapsila dve osobe u sklopu istrage o napadu i da je Austrija u kontaktu sa još jednom zemljom.

Zvaničnici austrijskog MUP-a naveli su da je 15 osoba koje su uhapšene u toj zemlji u sklopu istrage o napadu u Beču deo iste radikalne scene.

Austrijska policija ubila je u ponedjeljak, 2. novembra, napadača neposredno nakon što je otvorio vatru na prepune barove u centru Beča.

Napadač je identifikovan kao Kujtim Fejzulaj, osuđivani simpatizer Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) sa dvojnim austrijskim i državljanstvom Sjeverne Makedonije.

RSE

tačno.net
Autor 6.11.2020. u 10:21