Prije 70 godina SAD je na grad bacio atomsku bombu: Obama danas dolazi u povijesni posjet Hirošimi

tačno.net
Autor 27.5.2016. u 09:42

Prije 70 godina SAD je na grad bacio atomsku bombu: Obama danas dolazi u povijesni posjet Hirošimi

BARACK OBAMA dolazi u japanski grad Hirošimu, na koju su američke snage bacile atomsku bombu na završetku Drugog svjetskog rata prije više od 70 godina, kao prvi aktivni američki predsjednik.

Obama će zajedno s japanskim premijerom Shinzom Abeom posjetiti Memorijalni park mira u Hirošimi “kako bi odali počast svima onima koj su izgubljeni u Drugom svjetskom ratu i ponovno potvrdili našu zajedničku viziju svijeta bez nuklearnog oružja”, rekoa je Obama u srijedu po dolasku na summit G7 u Japan.

Taj je posjet izazvao raspravu u kojoj kritičari optužuju SAD i Japan da imaju selektivno pamćenje i ukazuju na paradokse u politici koja se oslanja na nuklearno zastrašivanje a istodobno poziva na okončanje nuklearnog naoružanja.

Obama se neće ispričati za bombardiranje Hirošime nego će iskoristiti posjet kako bi upozorio na “stvarnu prijetnju” nuklearnog oružja. “Posao nije završen” što se tiče mogućnosti napada u budućnosti, kazao je on.

Ubijeno 140.000 ljudi

Dana 6. kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio ukupno 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70.000 života. SAD se nije nikada ispričao za te napade.  Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.

Dolazak u Hirošimu Obami bi mogli zamjeriti u domovini, ako bi se na nj gledalo kao na ispriku, no bit će zacijelo toplo pozdravljen u Japanu, piše agencija  AFP. Ocjenjuje logičnim da u Hirošimu ode predsjednik koji je nuklearno razoružanje učinio stupom svoja dva mandata zbog čega je i dobio Nobelovu nagradu za mir.

Glasine o dolasku Obame u Hirošimu traju mjesecima, a posjet je pripremio i američki državni tajnik John Kerry kada je posjetio taj grad koji je prvi iskusio užase atomske bombe.

“Nikad neću zaboraviti te slike” od kojih “se okreće želudac”, napisao je Kerry 11. travnja nakon posjeta muzeju grada mučenika i pogledao uznemirujuća svjedočanstva nuklearne vatre koja je poharala Hirošimu.

index.hr

tačno.net
Autor 27.5.2016. u 09:42