Primirje u Siriji uglavnom se poštuje, ali humanitarna pomoć ne dolazi redovito

tačno.net
Autor 14.9.2016. u 09:32

Primirje u Siriji uglavnom se poštuje, ali humanitarna pomoć ne dolazi redovito

ČINI se da se primirje predstavljeno kao “posljednja prilika” za izlazak Sirije iz kaosa uglavnom poštuje, ali zasad izostaje redovita doprema humanitarne pomoći što je izazvalo razočaranje u opkoljenim zonama.

Do prekida sukoba došlo je na dan kad je broj mrtvih premašio 300.000, od kojih gotovo 87.000 civila, u ratu koji je izbio u ožujku 2011., po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Primirje je stupilo na snagu u ponedjeljak u 18 sati u skladu sa sporazumom koji su objavili Rusija i SAD.

Posebni izvjestitelj UN-a za Siriju izrazio je zadovoljstvo “znatnim opadanjem nasilja”. “Stanje se radikalno poboljšalo”, kazao je u Ženevi Staffan de Mistura pred novinarima, spominjući tek izolirane sukobe.

Opservatorij je objavio kako nije zabilježio mrtve u sukobima usprkos ograničenim kršenjima primirja u oba tabora.

Ruska vojska je potvrdila da vladine snagu poštuju prekid vatre ali je optužila pobunjenike da su zapucali “23 puta”. Sirijska službena televizija zabilježila je manja kršenja.

Glasnogovornik Ureda UN-a za usklađivanje humanitarnih poslova Jens Laerke kazao je da nijedan konvoj UN-a nije ušao u Siriju od početka prekida vatre, dok se sporazumom predviđa upućivanje humanitarne pomoći opkoljenim civilima.

De Mistura je rekao kako po tom pitanju zahtijeva “jamstva da se vozače i konvoje neće gađati”.

Kako bi omogućili upućivanje pomoći opkoljenim pobunjeničkim četvrtima u podijeljenom gradu Alepu, ruski vojnici postavili su pokretnu nadzornu točku na cesti za Castello, koja vodi prema turskoj granici odakle treba stići isporuka, po ruskim agencijama.

Američko-ruskim sporazumom predviđa se “demilitarizacija” ceste za Castello gdje su se još u utorak popodne nalazili sirijski vojnici, po sirijskom vojnom izvoru.

Sirijske vlasti su u utorak upozorile da će odbiti ulazak bilo kakve pomoći Turske za pobunjeničke četvrti u Alepu “bez koordinacije sa sirijskom vladom i UN-om”.

Američki državni tajnik John Kerry koji je ispregovarao sporazum s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom ocijenio je da bi primirje moglo “biti posljednja prilika za spas” Sirije.

index.hr

tačno.net
Autor 14.9.2016. u 09:32