Prisluškivani telefonski razgovor Timošenkove: “Tom đubretu treba pucati u čelo”

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 14:59

Prisluškivani telefonski razgovor Timošenkove: “Tom đubretu treba pucati u čelo”

REUTERS

Bivša premijerka Timošenko: nimalo državnički

Nepristojna tirada: U jednom prisluškivanom razgovoru bjesni bivša ukrajinska premijerka protiv “Rusa” i “njihovog vođe”. Očigledno se misli na Vladimira Putina. Timošenkova potvrđuje autentičnost razgovora – međutim najbrizantnija mjesta su navodno manipulisana.

Piše: Benjamin Bidder, Moskva
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u Ukrajini jedan prisluškivani telefonski razgovor doveo je Juliju Tomošenko u neugodnu situaciju. Isječke iz razgovora prvo su u ponedjeljak prenijeli mediji bliski Kremlju, naprimjer državni odašiljač na engleskom jeziku Russia Today i državna novinska agencija Ria Nowosti.

Na snimku se čuje glas Timošenkove koja razgovara sa Nestorom Šufričem, svojim dugogodišnjim životnim saputnikom. Oni ni ne naslućuju da su prisluškivani. U najmanju ruku riječnik Tomošenkove ne izgleda državnički. Ona je „spremna da uzme pištolj u ruke i puca tom đubretu u čelo“, kaže predvodnica opozicije.

Iz isječka se ne vidi direktno ali nije teško odgonetnuti na koga Timošenkova misli: na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Razgovor sa Šufričem obavljen je 18. marta, dva dana poslije 97% -nog referenduma na Krimu. Istog dana Putin je u Kremlju proveo prihavatanje Krima u okvir Ruske federacije.

Tirada Timošenkove ide još dalje. Mora se uzeti oružje i sa Rusima “završiti zajedno sa njihovim vođom”. Timošenkova pritom za Ruse koristi ponižavajući izraz “Kazap”. Dijalog je pun svih vrsta ruskih psovki koje bi se blago mogle prevesti kao “prokletstvo”, “govna” ili “ruski psi”.

Brizantno je bilo i na kraju razgovora. Šufrič pita šta treba raditi sa “osam miliona Rusa na teritoriji Ukrajine” na šta Timošenkova odgovara da ih treba “postreljati atomskim oružjem”.

U međuvremenu je Timošenkova preko Twittera iznijela svoj stav o prisluškivanom razgovoru. Razgovor sa Šufričem je stvarno obavljen međutim njena izjava o Rusima je “montaža. Ja sam stvarno rekla: Rusi u Ukrajini su također Ukrajinci.”

Bez demantija za prijetnju Putinu

Timošenkova nije demantirala da bi Putina najrađe ustrijelila. Doduše njen izliv bijesa na telefonu se jedva razlikuje od tonaliteta njenih javnih izjava poslije Putinovog govora o Krimu u Kremlju. U dnevniku “Bild” Timošenkova je Putina usporedila sa Hitlerom. “Svijet od 1938. (Hitlerovo priključenje Sudeta, prim.redak.) nije čuo takav govor kakav je jučer održao Putin”.

Objavljivanje prisluškivanog govora slijedi u međuvremenu poznati uzor. Prvo je to pogodilo američku opunomoćnicu za Evropu Victoriu Nuland (“Fuck the EU”), onda ambasadora EU u Ukrajini Jana Tombinskog i na kraju opunomoćenicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton. Svaki puta su profesionalno izgledajući isječci razgovora bili objavljeni na YouTube a onda preuzeti od ruske strane. Nema snimaka koji bi prikazali Rusiju u lošem svjetlu.

Dva mjeseca prije predsjedničkih izbora  u Ukrajini 25. maja mogla bi ova akcija prisluškivanja ukazati na to da Moskva ne bi rado vidjela Timošenkovu kao šeficu države u Kijevu.

Timošenkova gubi na podršci

U svakom slučaju političarka je izgubila na popularnosti u svojim tradicionalnim uporištima na zapadu zemlje. Ona više nije nesporna vodeća figura ukrajinske opozicije. Šanse na dobar rezultat na zapadu zemlje imaju također i oligarh Petr Porošenko, Vitali Kličko i vođa nacionalista Oleg Tjagnibok. Ako Timošenkova hoće da sačuva šanse za prolazak u drugi krug mora bodovati na istoku i jugu zemlje – tamo gdje živi jaka ruska manjina.

Na Twitteru Timošenkova jasno kaže ko po njenom mišljenu stoji iz akcije prisluškivanja: ruska unutrašnja tajna služba. “pozdrav na FSB (Federalna služba bezbjednosti prim.prev.)”, piše ona na Twitteru. I još: “Izvinite za psovke”.

spiegel.de

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 14:59