Prisluškivanje: Kongres smanjio ovlasti NSA

tačno.net
Autor 3.6.2015. u 07:54

Prisluškivanje: Kongres smanjio ovlasti NSA

Reforma pod imenom USA Freedom Act ima za cilj ograničiti program prikupljanja podataka iz telefonskih poziva.

Američki Senat usvojio je u utorak reformu kojom se smanjuju ovlasti obavještajne agencije NSA, naročito kada se radi o masovnom telefonskom prisluškivanju koje je odobreno nakon napada 11. septembra.

Reforma pod imenom „USA Freedom Act“ ima za cilj ograničiti program prikupljanja podataka iz telefonskih poziva – sat, trajanje, telefonski broj – što je najkritiziranija metoda nadzora uvedena u okviru Patriot Acta.

Reforma je već ranije usvojena u Predstavničkom domu, tako da sada još slijedi potpis predsjednika Baracka Obame.

„USA Freedom Act“ velika je pobjeda Obame koji je pozdravio usvajanje reforme, ocjenjujući da tekst štiti i slobode pojedinaca i nacionalnu sigurnost.

“Usamljeni vukovi”

„Sretan sam što je Senat u konačnici usvojio USA Freedom Act“, poručio je Obama s Twittera, potvrđujući da će potpisati tekst.

Novim pravilima predviđa se da se sakupljanje podataka prebaci na telekomunikacijske kompanije, a vlasti će imati u njih pristup samo po odluci suda.

Osim toga, NSA dobiva ovlasti pronaći „usamljene vukove“ i staviti ih pod nadzor.

Usvajanje ovog zakona prva je velika reforma američke obavještajne prakse otkad je „zviždač“ Edward Snowden prije dvije godine predstavio javnosti tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadzora.

Izvor: Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor 3.6.2015. u 07:54