Pristalice ISIL-a otele učenike u školi na Filipinima

tačno.net
Autor 21.6.2017. u 09:17

Pristalice ISIL-a otele učenike u školi na Filipinima

foto: reuters

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant upali su u školu na otoku Mindanau i drže nekoliko učenika kao taoce.

Pristalice oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) upali su u srijedu ujutro u školu na jugu Filipina i drže nekoliko učenika kao taoce, saopćila je policija, na istom otoku gdje se već petu sedmicu vladine snage bore s naoružanim osobama.

Policija u saopćenju navodi da je približno 300 naoružanih osoba, među njima pripadnici grupe Islamski borci za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u školu u Pigcawayanu u pokrajini Sjeverni Cotabato na otoku Mindanau, gdje nekoliko učenika drže kao taoce.

Vojska se još bori s pripadnicima BIFF-a, rekao je policijski načelnik u Pigcawayanu Realan Mamon u radijskom intervjuu, prenosi Hina.

Ofanziva vladinih snaga

“Možemo potvrditi da su zauzeli školu i da su u njoj zatočeni civili. Još utvrđujemo koliko je osoba zatočeno i njihov identitet”, kazao je Mamon.

Pigcawayan se nalazi 190 kilometara južno od Marawija, gdje pripadnici BIFF-a, zajedno s borcima drugih grupa povezanih s ISIL-om, od 23. maja pružaju otpor filipinskoj vojsci.

Filipinska avijacija i kopnene snage počele su u utorak u Marawiju novu ofanzivu na naoružane pripadnike tih grupa, sa zadatkom da, kako kaže vojni glasnogovornik, očiste to područje do Ramazanskog bajrama premda nemaju određen krajnji rok.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.6.2017. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija