Pristalice Navalnog najavile proteste, policija pojačava mjere

tačno.net
Autor 31.1.2021. u 09:27

Pristalice Navalnog najavile proteste, policija pojačava mjere

foto: AP

Policija je u pojačanom sastavu razmještena po glavnim trgovima i ulicama, ispred ambasada, na najprometnijim raskrsnicama i ispred glavnih metro stanica.

Pristaše zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navalnog planiraju ponovno okupljanje diljem Rusije u nedjelju unatoč upozorenjima vlasti da ne sudjeluju u neodobrenoj akciji, prenosi Hina.

Demonstracije su planirane u više od 100 gradova, objavio je tim opozicionog prvaka.

Moskovska policija pojačava danas sigurnosne mjere u centru prijestolnice, zbog najava preko društvenih mreža o održavanju nedozvoljenih demonstracija, javlja Tanjug.

Policija je u pojačanom sastavu razmještena po glavnim trgovima i ulicama, ispred ambasada, na najprometnijim raskrsnicama i ispred glavnih metro stanica, prenosi TAS.

Iz ruskog ministarstva unutrašnjih poslova je najavljeno da će policija u centru Moskve zatvoriti neke ulice za pješake, kao i sedam metro stanica, a iz policije i iz tužilaštva građanima je upućeno upozorenje da ne učestvuju na nedozvoljenim protestima u Moskvi ili drugim ruskim gradovima.

Hiljade uhapšenih

Prošle sedmice na ulice su izašle stotine hiljada ljudi kako bi pozvale na trenutno oslobađanje Navalnog i prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da je privedeno 4000 ljudi, a mnogi su ozlijeđeni u neviđenim demonstracijama.

Kako bi onemogućile planirane prosvjede, vlasti su odlučile zatvoriti sedam stanica podzemne željeznice u prijestolnici Moskvi, a trgovine, kafići i restorani neće se smjeti otvoriti.

Prije nekoliko dana meta su im bili suradnici Navalnog. Njegov brat Oleg, saradnica Ljubov Sobol i drugi pristaše osuđeni su na dvomjesečni kućni pritvor.

Navalni se vratio u Rusiju ranije ovog mjeseca nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom. Priveden je čim je stigao u Moskvu.

Ruski sud u četvrtak je odbio žalbu njegovih odvjetnika i potvrdio Navalnom 30 dana istražnog zatvora.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 31.1.2021. u 09:27